VELKOMMEN TIL HORSEMOSEN
New Forest- og Shetlandsponyer, frilandsgrise og får

1967 - 2017

 

 

 

 

 

 

SÅNE

 

Efter mere end 20 års avlsarbejde af landskabsarkitekt Frank Petterson, Såne ved Tikøb, blev Sånefåret i 1991 godkendt som selvstændig race. Såne er altså en dansk race.

Racen er avlet frem på basis af en krydsning af Shropshire, Karakul og Rygja. Med denne kombination er der gennem tiden frembragt et typefast får med god kødfylde og vomkapacitet, samt en uld, der er velegnet til håndspinding og filtning samt fremstilling af skind.

Lammene er sortfødte og fårene har i de første år en varm brun farve med sort bund. Når fårene bliver ældre gråner de, så en flok af Sånefår i forskellige aldre spænder over mange farvenuancer.

Fåret blev i første omgang fremavlet med henblik på landskabspleje . Sånefåret er derfor nøjsomt, med en god evne til at udnytte græs og urter, og med en pels, der gør den velegnet til at gå ude hele året. Den har en god frugtbarhed og fårene er gode moderdyr. Lammene har en god tilvækst. Sånefårene er af natur nysgerrige og imødekommende.

 

Sånefårets eksteriør ønskes således:

Hovedet sort med smal pande og vandretstillede ører. Ingen horn og ulden bør først starte bag ørene. Kroppen skal have god længde, bredde og dybde. Lemmerne skal være solide og egnede til at bevæge sig i vanskeligt terræn. Ryggen let svajet og med højere liggende kryds. Bagbenene passende vinklet, så dyret kan gå let og ubesværet. Ingen uld på benene. Sånen skal se robust ud. Udvokset vægt 75-85 kg for får og 90-110 kg for væddere.

SÅNEFORENINGEN