VELKOMMEN TIL HORSEMOSEN
New Forest- og Shetlandsponyer, frilandsgrise og får

1967 - 2017

 

 

 

 

 

 

 

USA 2013

 

I foråret beslutter Axel og jeg at tage på ferie i USA. Axel vil gerne besøge kunstsmeden Steve Fontanini i Hoback Junction i Wyoming og jeg vil selvfølgelig se Ellen og Bill ligeledes i WY.

Vi kontakter et par rejsebureauer og indhenter tilbud på flybilletter og billeje. Valget falder igen på MyPlanet, som også arrangerede de foregående to rejser. Prisforskellen mellem de to er dog begrænset.

26. juli kører vi så til Ålborg Lufthavn, hvorfra vi skal flyve til København. Derfra videre til Chicago og Denver i Colorado, hvor vi har bestilt en overnatning, da vi først ankommer 22:30 og derfor ikke vil til at hente bil og køre videre. Efter 9 timers flyvning til Chicago og 2 timer til Denver ankommer vi godt trætte til Best Western i Denver. Der er ingen hotelbus, så vi må tage en taxa.

27. juli får vi hotellet til at køre os tilbage til lufthavnen, hvor biludlejningsfirmaet Alamo kører os ud til deres ”lager”, hvor en vaks medarbejder får os overtalt til at tage en anden og dyrere bil. En Ford Mustang, som Axel kører på hele turen.

IMG_5913.JPG

Vi har ca. 7 timers kørsel foran os. Vi skal køre til Bondurant i Wyoming, hvor Ellen og Bill venter sammen med deres gæst Jan Ladewig, som er på besøg. Jan var også i begyndelsen af 60érne rytter på den rideskole i Hjortekær, som Jytte Jarl og Ellen Holm (McKee) drev. Efter frokoststop med indkøbte sandwich og vand ankommer vi planmæssigt til Bondurant, hvor en lækker lammesteg venter i ovnen.

28. juli er det planen, at vi alle 5 skal køre til Grand Teton National Park, men Ellen og Bills bil vil ikke lade, så de vælger at køre direkte til Kinnear sammen med Jan L. Axel og jeg bliver i Bondurant og kører senere på dagen til Granite Creek Hot Springs, hvor der ligger en swimmingpool 16 km ud ad en grusvej. Vi spiser til aften på det lokale værtshus Elkhorn.

29. juli kører vi til Hoback Junction, hvor Axel har lavet en aftale med smeden Steve Fontanini. Axel får en god snak med ham og forskellige tips. Efter ca. 1 time fortsætter vi mod Jackson Hole og Teton NP. Vi køber et Nationalparkpas, som giver adgang i et år til samtlige nationalparker i USA. Efter rundtur i parken spiser vi til aften i ”chuckwaggon” hos Dornans i Moose. Bøf i gryde med rodfrugter, hvide bønner og kartoffelmos. Derfra tilbage til sidste overnatning i Bondurant.

30. juli slukker vi for gas, el og vand og kører til Yellowstone NP, som vi også besøgte i 2005. Første stop er ved gejseren Old Faithful, hvor vi spiser frokost og ser geyseren i udbrud. Derfra følger vi vestruten til Norris, hvor vi går rundt om ”søerne” og ser Steam Boat Gejser. Videre tværs over Yellowstone mod øst. Vi følger nu østruten nordpå til Gardiner. På vejen ser vi nogle mennesker stå i vejsiden. Vi standser og går hen for at se, hvad det er. Det viser sig at være en sort bjørn ca. 50 meter fra os. Men ellers er det meget begrænset, hvad vi ser af dyr. Det skyldes varmen, som får dyrene til at opholde sig mellem træerne, hvor de er svære at få øje på. Vejarbejde i Yellowstone gør den hvide bil møgbeskidt. Desværre er der ingen ledige værelser i Gardiner, så vi må køre 80 km. længere nordpå til Livingston. Her er alt også optaget, men vi møder en mand, som vi lejer en lille lejlighed af. Aftensmaden står på store bøffer i Rib & Chop i Livingston.

31. juli. Har læst i den lokale avis, at der er Country Fair. 4H eksisterer også der og vi ser bl.a. unge mennesker drive rundt med store grise. Dette bliver præmieret. Beslutter derefter at køre mod byen Great Falls længere nordpå i Montana. Et vejarbejde bevirker, at vi må køre en omvej, som i starten ser tilforladelig ud, men senere bliver vejen til grusvej, der bliver smallere og smallere og nærmest til et hjulspor. En enkelt modkørende forsikrer os om, at vi kan komme videre og efter 80 miles, hvor vi møder 3 biler, kommer vi til sidst ud til den store vej mod Great Falls, som vi når til kl. 16. Vi indloger os på Super8 Motel og spiser aftensmad på Pizza Hut.

1. august. På internettet booker vi værelse i 2 nætter på Sheridan Super8Motel. Kører fra Great Falls mod Billings. Spiser frokost (brød og ost medbragt) i Roundup og fortsætter via Billings og Red Lodge til Cody over Beartooth passet. En hel unik oplevelse, hvor vi er oppe i 3000 meters højde med udsigtspanoramaer og hårnålesving i massevis. Og is på jorden. Får værelse på Moose Creek Motel i Cody på hovedgaden. Spiser til aften på Proud Cut Saloon, hvor Ole får suppe og spareribs og Axel 5 Angusburgere til forret og Rib Eye til hovedret. Det ødelægger appetitten de næste mange timer!

2. august. Efter bytur i Cody kører vi mod Sheridan af rute 14 ALT. Efter Lowell kører vi til Big Horn Canyon, hvor der er en fantastisk udsigt over Shoshone River i bunden. Brød og ost bliver spist der og vi ser også to vilde heste. Turen videre mod Sheridan byder også på hårnålesving med utrolig flot udsigt. Vi kørte af samme rute i 2005.

3. august. Sheridan skal besøges, fordi Ellen og Bill har talt om, at der bliver afholdt Welding (svejse) Rodeo på Sheridan College (teknisk skole) i forbindelse med Big West Arts Festival. I alt 7 svejsehold (inkl. et pigehold) viser sig at være i gang med at skabe spændende kreationer af ene genbrugsmaterialer. Vi ser starten og får derefter rundvisning på Teknisk afd. Bl. a. Carl Shiner, en af Ellen og Bills venner, Jed Jensen (dean) og andre faglærere. Efter frokost på skolen kører vi til Decker Mountains og ser et par kulminer på afstand. Bl. a. et godstog med 124 fuldt lastede kulvogne. Tilbage til Sheridan College for at se afslutningen på Welding Rodeoet. Der bliver arbejdet til sidste sekund 4.30 pm. Alle skulpturerne bliver efterfølgende solgt ved en silent auction, hvor man skal afgive sine bud på et stykke papir.

IMG_6376.JPG

4. august. Kører fra Sheridan af rute 87 i stedet for 190. I Buffalo tager vi vejen mod Worland og passerer endnu et pas i 9666 fods højde. Nedturen fører os forbi nogle helt golde områder med en del oliepumper. Fra Worland mod Thermopolis kommer der flere landbrugsarealer, der dog er 100 % afhængig af kunstvanding. Endnu et Super8 motel bliver indtaget i Thermopolis, hvorefter vi kører til Dinosaur museet, der ud over en masse skeletter rummer forsteninger fra det meste af verden. Vi ser selvfølgelig også de varme kilder, som har givet byen navn. Aftenen byder på et gratis indianershow af ca. 1 times varighed med taler og danse i fantastiske kostumer, som ikke lige kan hænges på bøjler. 5. august skal vi til Kinnear, hvor Ellen og Bill kommer tilbage fra Jackson, hvor Jan Ladewig er sat på flyveren.

5. august. Vi kører lidt nord for Hot Springs i Thermopolis og ser 8 bisonokser og 22 ørne, der svæver over landskabet.  Derefter mod Shoshone og Riverton, hvor vi køber vand, brød og pålæg i Walmart. Fortsætter mod Lander og Fort Washakie, hvor frokosten bliver spist. Ole køber 2 T-shirts i FW og vi fortsætter mod Morton og Kinnear. Ellen og Bill er forsinket fra Bondurant og Jackson, så vi har tid til en gåtur ud i ”ørkenen”, som ligger uden for deres kunstvandede marker. Ellen laver hjemmelavede spareribs, der langt overgår de færdigkøbte.

6. august. Bill presser og samler hø. Små baller, der skønsmæssigt vejede 30-35 kg. Axel og jeg kører med Ellen til Riverton, hvor der er husdyrauktion med svin, kvæg, får og geder. The Roost i Pavillon er lukket, så vi kører alle 4 om aftenen til et indianercasino Wind River uden for Riverton. I deres restaurant Red Willow får Axel og jeg Ribeye steaks, Bill lamb racks og Ellen en hummerhale.

IMG_6562.JPG

7. august er vi tidlig oppe og tager afsked med Ellen og Bill. Bill har været i gang med høpresning fra kl. 5. Fra Kinnear går turen mod Broomfield en forstad til Denver, hvor vi skal mødes med Katrine Morales (Binder), hendes mand Jamie, deres 10 mdr. gl. søn Tristan og Jamies fætter Levi. Vi får en dejlig modtagelse og en god snak med dem, inden vi går i seng i deres kælder for at blive klar til nye udfordringer dagen efter. Katrine er datter af Marianne Binder og Bent Nielsen (Oles fætter)

8. august. Katrine og Jamie fortæller os om Mount Evans, der har USA’s højest beliggende vej, så det må jo udforskes. Vi tager afsked og kører de ca. 30 miles af snoede veje. De sidste 14 miles uden autoværn eller striber på vejen. Vi når dog op i god behold og valget af lange bukser viser sig at være velvalgt. Der er koldt på toppen i 14 130 fods højde. Adskillige cykelryttere tager turen derop. Imponerende. Lufttrykket er så lavt, at vores pose med chips revner. Tilbageturen følger samme rute og derfra kører vi mod Rocky Mountain National Park. På vej over bjergene kører vi i sludbyger og det tager noget af den flotte udsigt. Ved udkørsel fra parken ser vi nogle store flokke kronhjorte og 2 elgkøer med kalve. Vi ender på Interstate 70 og beslutter at finde et motel i Glenwood Springs, hvor vi får et værelse på Glenwood Motel, der i øvrigt har polsk værtinde.

IMG_6590.JPG

 

9. august. Motellets morgenmad ser ikke særlig spændende ud, så vi går lige over gården til Rosie’s, hvor Ole får snitsel med 2 æg, hashbrowns og toast og Axel omelet med hashbrowns og 4 pandekager, hvoraf kun 1 bliver spist og resten medbragt. Derefter starter vi mod vest og kører ind i Utah og efter at have forladt I-70 kører vi gennem Colorado river canyon frem mod Moab og The Arches National Park. Temperaturen skifter også fra almindelig dansk sommer til over 30 gr. Så turen i The Arches er en stor, men også varm oplevelse. Efter et par timer forlader vi The Arches og kører mod Moab mod Cortez i Colorado, hvor vi finder et motel også med polsk værtinde. Frokosten i dag er pandekagerne fra morgenmaden, så vi tager på kineserrestauranten Hunan i Cortez, hvor vi får suppe, appetisers og 2 hovedretter.

IMG_6696.JPG

10. august. Der er ikke morgenmad på motellet, så vi kører ind i centrum af byen. Derfra mod Mesa Verde NP, hvor vi kører mange mil gennem flere canyons, inden vi når Nationalparkens museum. Stedet er grundlagt af indianerne, som dels boede i huse, dels i rum gravet ud i klipperne (sandsten). Indianerne forlod stedet omkring 1300 tallet. Vi går ned til et af husene Spruce Tree House, som er bygget ind under en klippehvælving. Vi kører videre og ser flere huse, som kun kan besøges med guide og det fravælger vi af tidsmæssige årsager. Fra Mesa Verde tilbage gennem Cortez, hvor vi køber ind til frokost, som bliver spist, da vi når 4 state point. Det er det eneste sted i USA, hvor 4 stater mødes. Det er Colorado, Utah, Arizona og New Mexico. Videre derfra mod Petrified Forest NP en tur på ca. 300 km. Vi får nok feriens kraftigste regnvejr og torden og farten må reduceres et stykke tid. I Petrified Forest ser vi først nogle steder med petroglypher lavet af indianerne for mange, mange år siden, inden vi kommer til områderne med de forstenede træer. Utrolig som de ligner almindelige træer, der er væltet og skåret i stykker med en motorsav. Det er strengt forbudt at medtage stykker af ”træerne”. Vi kører ud af sydindgangen og fortsætter mod Holbrook, som er bestemt til næste overnatning. Vi spiser til aften hos ”Mr. Maetraz”.

IMG_6838.JPG

11. august. Fra Holbrook går turen mod Flagstaff og derfra mod nord af rute 89, hvorefter vi tager 64 og kommer til østindgangen til Grand Canyon NP. Samme sted som vi kørte ud fra i 2005. Vi ser Grand Canyon på forskellige stop, men tordenbyger gør det lidt vanskeligt. Rangerer advarer mod at være ude i det fri, når tordenen buldrer tæt på. Men efter 5 timer mener vi, at GC er set fra mange vinkler og vi kører mod Williams. En gammel Route 66 by, hvor vi også boede i 2005. Vi finder atter et Super8 motel. Vi spiser i centrum af byen på en meget speciel restaurant. Ikke mindst toilettet er en oplevelse.


12. august. Fra Williams kører vi ad den gamle hovedvej Route 66 til Kingman og derfra mod Hoover Dam, hvor vi køber en rundvisning. Dæmningen blev færdig i 1935. Efter en lille filmfremvisning om dæmningens tilblivelse, bliver vi delt op i mindre grupper og kører ca. 150 meter ned i dæmningen med elevator. Her ser vi føderørerne til generatorerne, der producerer strøm til ca. 1 mill. mennesker. Lake Mead er skabt af dæmningen ved opstemning af Colorado River, som vi allerede stiftede bekendtskab med ved Rocky Mountain NP og senest ved Grand Canyon, som floden gennem millioner af år har skabt i landskabet. Las Vegas får ca. 23 % af sit strømforbrug fra Hoover Dam. De sidste 30 miles mod LV går hurtigt og vi beslutter at få et værelse på Flamingo, der ligger midt på The Strip (Las Vegas Boulevard). Med lidt held finder vi en parkeringsplads på 7 etage i hotellets parkeringshus og går ned for at få et værelse. Vi får et til 300 $ for 3 nætter på 17. etage med udsigt til The Strip og Caesars Palace. Vi spiser til aften i hotellets restaurant, der har en overdådig buffet. Her er der udsigt til levende flamingoer og andre eksotiske fugle, fisk og skildpadder. Aftenturen til fods bringer os forbi Treasure Island, der har sit sørøvershow ligesom i 2005.

IMG_6959.JPG

13. august. Dagen starter med hotellets morgenbuffet, som ikke er inkluderet i værelsesprisen. Derefter en gåtur til Count’s Kustoms, som Axel gerne vil se. En udstilling af renoverede gamle biler og motorcykler. Det er en flot udstilling. Turen bliver dog længere end planlagt, da vi går en omvej, selv om vi har fået udskrevet en rutebeskrivelse på hotellet. På vej dertil ser vi motellet, hvor vi boede i 2005. Frokost på hjemvejen og derefter afslapning og afkøling på værelset. Axels skolekammerat Rasmus har været i Las Vegas et stykke tid før os og har anbefalet at se den gamle bydel omkring Freemont Street. Vi mener nemt, vi kan gå dertil, men der viser sig at være ca. 8 km i 40 graders varme, så efter 2 timers spadseretur og et par liter vand når vi endelig frem. Vi trænger til at sidde ned og starter med at spise til aften på en irsk restaurant. Her får vi en dejlig middag.

IMG_7053.JPG

 Lige over for ligger Heart Attack Grill, der reklamerer med Double og Tree Double By Pass Burgers. Efter middagen går vi ned ad gågaden og præcis kl. 20 starter et formidabelt lysshow over gågaden. Det kan ikke beskrives, men skal opleves! Mennesker i diverse kostumer eller mangel på samme optræder i gadebilledet. Hjemturen til Flamingo foregår med bus.

14. og 15. august. Vores besøg i USA og Las Vegas nærmer sig sin afslutning, så vi orienterer os om vejen til lufthavnen og bilaflevering. Derefter går vi en tur sydpå af The Strip ud til Luxor og retur. Eftermiddagen bliver brugt til afslapning, inden vi kl. 16 går ned og spiser hotellet buffet. Da vi skal op midt nat for at tage til lufthavnen går vi i seng kl. 18 og det lykkes mere eller mindre at sove til midnat, hvor vi står og pakker færdig. Kl. 01 forlader vi hotellet for sidste gang og kører ud til Alamo, hvor vi afleverer bilen, der når at køre 4300 miles (ca. 6900 km). Firmaet har bus, der kører os til terminal 3. Her venter vi i 2 timer, inden vi kan aflevere kufferterne og passere sikkerhedstjekket. Kufferterne genser vi først i Ålborg. Efter tjekket køber vi morgenmad og stiger ombord på flyet til Washington Dulles, hvor der er et par timers ophold, inden SAS flyet letter mod København. Her får vi så 5 timers ventetid, før vi kan komme videre til Ålborg. Midt eftermiddag når vi Horsemosen dødtrætte, men rige på mange fantastiske oplevelser.