VELKOMMEN TIL HORSEMOSEN
New Forest- og Shetlandsponyer, frilandsgrise og får

1967 - 2017

 

 

 

 

 

Nyheder 2009                  Nyheder 2008                                Nyheder 2007                              Nyheder fra før 2007

Nyheder 2010

September

ENGLANDSTUR 2010

Igennem flere år havde det været et stort ønske for Jyttes mor at se det sydvestlige England og da vi samtidig ”skyldte” vores datter Nanna en rejse til England, lykkedes det at komme af sted med gode venners hjælp til at passe Horsemosens dyr.

Vi havde besluttet, at vi ville køre i egen bil og sejlede derfor Esbjerg-Harwich lørdag d. 18/9. Efter en lidt vippende sejltur kom vi i land og kørte mod vort første mål, som var Stratford upon Avon, hvor vi via internettet havde bestilt Bed & Breakfast hos William Bruce www.mosscottage.org Et super B& B, hvor vi tilbragte 2 nætter.

Næste dag kørte vi til Coventry, hvor vi så den bombede katedral (2. verdenskrig) og den nyopførte ved siden af. Bagefter kørte vi tilbage til Stratford, hvor vi besøgte Anna Hathaways (Shakespeares kone) cottage, som er indrettet som museum.

Dagen efter forlod vi Stratford for at køre til næste mål Bath. Undervejs passerede vi det fantastisk flotte område The Cotswolds. Vi havde sat GPS på den korteste rute for at undgå motorveje og større veje. Og det lykkedes til fulde. Flere kilometer ad så smalle veje, at to biler ikke kunne passere hinanden. Vi anede flere gange ikke, hvor vi var, men landede dog efter flere timers kørsel i Bath, hvor vi så de flere tusind år gamle romerske bade. Uden for Bath ventede næste aften et nyt B&B www.newhousefarmwilts.co.uk  Det var et nedlagt landbrug, men som overalt i England ikke ret langt fra en Pub, hvor vi spiste til aften.

Videre næste dag mod Stone Henge og Salisbury Cathedral. Begge steder blev grundig studeret, specielt af bedstemor, som ikke havde været der tidligere.

Vi kan jo ikke tage til England uden at se New Forest, så her var lejet B& B i 5 nætter. Sidst på dagen kom vi til Lyndhurst, som vi havde valgt, fordi den ligger centralt og byder på mange andre ting, hvis man ikke er til ponyer 24 timer i døgnet.

Tilfældigvis faldt vor rejse sammen med et flerdages arrangement i New Forest arrangeret af deres Publicity Group og Jytte og Ole havde tilmeldt sig, så allerede torsdag startede det med rundvisning i Beaulieu Road, hvor der senere på dagen også var salgsauktion. Vi så første del af auktionen og fortsatte derfra til Beaulieu og Bucklers Hard, inden vi kørte til Lymington (kendt fra ”Børnene i Nyskoven”) En gammel havneby, hvorfra der er færge til Isle of Wight.

Fredag kørte vi alle til Trydy Nineham og James Young på Ford Farm i Brockenhurst, hvor vi skulle mødes for at se en drift (indfangning af ponyer fra skoven). Da ponyerne var indfanget blev de brændemærket (stadig tilladt i England), ormebehandlet, haleklippet (en måde at kende ponyerne på, så man ved i hvilke område de skal opholde sig). Flere fik påsat eller skiftet deres reflekshalsbånd, som skal gøre dem mere synlige i trafikken efter mørkets frembrud. Om eftermiddagen havde vi lavet en aftale med Amanda Pidgley, Haywards Farm for at se hendes ponyer. De fleste var efter hingsten Longcopse Elton. Men inden besøget spiste vi frokost på pubben The Filly Inn (****). Om aftenen deltog Jytte & Ole i et foredrag i Lyndhurst Community Center, hvor bl. a. agister Jonathan Gerelli fortalte om sit arbejde.

Lørdag kørte Jytte & Ole til Beaulieu Rd, hvor der var hoppekåring. Ringen var en af indhegningerne på salgspladsen vel maximal 10 x 20 meter med tuer af højt ukrudt. Underligt at de ikke kunne finde en mere egnet mønstringsbane, når The New Forest består af adskillige tusinde hektar.

Nanna og bedstemor tog på bytur i Lyndhurst. Derefter kørte vi alle 4 til The Lambs Inn i Nomansland, der ligger tæt på Farriers Stud. Nanna valgte at løbe i skoven og vi andre 3 tog til Farriers og så rideopvisning. Her red bl. a. Shirley Young Farriers Fingerprint. En utrolig smuk hingst. Ekvipagen har vundet i Olympia. Amanda Pidgley red Longcopse Elton og 8 unge ryttere red sammen med de to andre en flot kvadrille.

Nanna blev samlet op ved The Lambs Inn og vi kørte via Bramshaw-Fritham-Bolderwood til Knightwood Oak, der regnes for den ældste i The New Forest.

Søndag startede vi dagen med at gå til New Forest centret i Lyndhurst og så butikken samt farmers market i Communitycentret. Derefter så Jytte og bedstemor museet og Nanna og Ole gik tur i skoven. Ved middagstid kørte vi alle til Vernon Hill ved Bishops Waltham for at besøge 88 årige Anna McGrath, Vernon Stud, som vi inviterede til frokost. Pubben The Bowman var helt fyldt, så vi kørte til The Alma, hvor vi fik carvery buffet med skinke, kalkun og oksesteg. Anne er stadig aktiv avler og venter føl i 2011. Efter en kop kaffe hos hende vendte vi tilbage til Lyndhurst.

Mandag var afrejsedag fra New Forest og vi kørte en sidste tur gennem skoven og heden og fik en kop te på The Green Dragon, som i mange år var ejet af Pam. Harvey Richards (Knightwood Stud). Herfra fortsatte vi mod Portsmouth, hvor vi ville se Nelson slagskib HMS Victory. Entreen var meget høj og i modsætning til tidligere kunne man ikke gå rundt selv, men skulle følge de guidede ture og her var der først plads 2 timer senere, så vi nøjedes med at se skibet udefra. Efter frokost kørte vi mod Queens Hotel i Brighton, hvor vi skulle bo i 2 nætter. Om aftenen gik vi på indonesisk restaurant og fik en spændende og velsmagende middag.

Tirsdag gik vi til George IV Royal Pavillon, som er et utrolig flot slot midt i Brighton bygget i indisk stil. Derfra videre en tur ud på Pieren, der er en lang mole, hvor der var alle mulige boder, spillehaller og tivoli.

Over middag kørte vi en tur til Hastings, hvor Nanna gik på boghandel og vi andre gik en tur i den gamle bydel. Hjemturen gik langs kysten med en masse flotte panoramaer.

Onsdag var sidste dag i England  og den sluttede med maner med besøg på Windsor Castle nordvest for London. Et af kongehusets mange slotte, hvor officielle statsbesøg finder sted. Det er også her Dionis Macnair i november skal modtage sin orden Member of British Impire af Dronning Elizabeth II. Windsor Castle er en oplevelse man ikke skal snyde sig selv for.

Fra Windsor gik turen mod Harwich og næste dag var vi hjemme på Horsemosen

JYTTE & OLE

 

August

NEW FOREST FORENINGENS 50 ÅRS JUBILÆUM 

blev afholdt i weekenden 13.-15. august på dyrskuepladsen i Roskilde.

Et kæmpe arrangement som var forberedt gennem måneder af en lang række entusiastiske personer, som vi alle skylder stor tak!

For Horsemosen og Glenwood blev dagene en ubetinget succes, så vi glade men også trætte kunne vende hjem søndag aften.

Horsemosens Merian 2 års hoppe vandt 3 klasser og blev 

Most X Faktor vinder som bedste yngre pony.

Glenwood Annapolis 1 års hoppe ejet af Lene Jacobsen, Vroue blev reserve champion og parret vandt mønstringskonkurrencen. Flot med en 1 års hoppe.

Begge hopper er efter Glenwood Mastermind

Horsemosens Timian 13 års følhoppe vandt ligeledes en eksteriørklasse med hingsteføllet Horsemosens Wasabi ved siden trænet og flot fremvist af Anja, Pia og Thomas fra Ølstykke, som er Wasabi's nye ejere. 

 

Horsemosens Manna, der ejes af Sigrid stillede med 5 stykker afkom og opnåede

I klasse I grad og 24 points og guldmedalje.

Glenwood Maple Hill 3 års hoppe blev fløj i holdet og kåret i I klasse med 78 points og guldmedalje. Dommerne gav for første gang nogensinde karakteren 10 for type! 

Maple Hill vandt også flere eksteriør klasser med de engelske dommere.

Glenwood Masterpiece 4 års vallak blev kåret i I klasse med sølvmedalje og blev årets vallak.

Glenwood Mastermind 6 års hingst blev med sin rytter 11 årige Emilie Vintersfjord  Absolut bedste pony med 4 1. pladser og 1 3. plads i dressur.

 

Glenwood Michelle fra Emilie Bjørnshøj, Asnæs 

 

og Glenwood Marilyn fra Karina Korsgaard, Mønsted

deltog også i mange klasser bl.a. deltog de i samlingen efter Horsemosens Manna

Fotos taget af Rene Lindberg, der har flere festivalbilleder på sin hjemmeside lfoto.dk 

Juli

Vi deltog i år med 3 shetlandsponyhopper ved kåringen.

Horsemosens Trifli 4 år er blevet trænet af Nanna og fremvist af Sigrid på Kallehavegaard ved Randers og opnåede kåring i I kl.

Horsemosens Cafe Latte 3 år blev fremstillet på Team Cabe ved Ringsted og opnåede kåring i 2 kl. A fløj.

Horsemosens Coffee'n Cream 4 år fremstillet samme sted og blev kåret i I kl. fløj som den eneste i I kl. i sit hold. Senere på dagen vandt hun championatet for standard hopper  og sluttede med at blive Overall Champion. 

Det var helt uventet, men dejligt!

De 2 sidstnævnte hopper var trænet og fremvist af Mette Thorshøj, som gjorde et flot job.

 

Juni

Vores ældste datter Sigrid har afsluttet sin uddannelse som jordbrugsteknolog på Tietgenskolen og Dalum Landbrugsskole i Odense. Det var en festdag med taler, gaveoverrækkelse m.v.

Horsemosens Timian har fået et brunt hingsteføl e. Glenwood Mastermind NFHR 133

Mens vi var til morgensang hos vore naboer Anna Marie & Aage, der fejrede sølvbryllup, fik New Forest hoppen Horsemosens May Dream et rødt hingsteføl e. Ll. Møllegaard Nero og Shetlandshoppen Horsemosens Nugga et brunt hoppeføl e. Ulverscroft Midnight

Maj 

Grisene er kommet på deres nye marker og nyder det i selskab med nogle af shetlandsponyerne.

I sandhed en broget flok

Så er de første føl kommet

Shetlandsponyerne Quartz of Grutness har fået et rødbroget hingsteføl og Horsemosens Mokka et brunbroget hoppeføl

Inden for de sidste uger har vi solgt en såne vædder og en orne til Endelave og to drægtige gylte til Melstedgaard Landbrugsmuseum i Gudhjem på Bornholm.

Lammene trives og nogle er kommet på græs med deres mødre. Men vi mangler som mange andre vand og varme, så der skal stadig suppleres med andet foder.

********************************************************************************

Hippologisk Selskab Vilhelmsborg

har netop afviklet en meget spændende bustur til Verden og Bad Berleburg i Tyskland.

Jytte & Ole deltog og det var en stor oplevelse.

Ikke mindst besøget i Berleburg, hvor der var arrangeret rundvisning på slottet og i staldene. I sidstnævnte deltog Prinsesse Benedikte, Prinsesse Nathalie, Prins Richard og Prins Gustav, som fortalte om stedet og beredvilligt svarede på alle vore spørgsmål.

 

 

*******************************************************************************

SKOGLY´S  ZEVZ

som ejes af Else Hasvold i Dokka i Norge og som deltog i den danske materialprøve 2009

har netop været til kåring i Norge, hvor han blev bedste hingst af 26 og den eneste med 1. præmie.

Foto: Nina Håkonson

********************************************************************************************

 

HORSEMOSENS MILANO

som blev solgt til Finland for nogle år siden ejes og rides nu af Emmi Saarikko og er med på det finske landshold.

STORT TILLYKKE MED DE FINE RESULTATER

 

April

Nu er læmmesæsonen overstået og 81 lam hopper rundt i stald og lade sammen med deres mødre.

Vi venter på, at der skal komme mere gang i græsvæksten, så vi kan få lukket dem ud.

Ponyerne er så småt ved at blive tilvænnet græsset og det første føl kan ventes omkring 1. maj

Samtidig er de sidste par måneder gået med renovering af stuehuset.

Nye vinduer, gulvvarme, nyt køkken og ny gulvbelægning.

Det skrider heldigvis godt fremad og vi glæder os til at blive færdige.

****************************************************************************

Jule-/ vinter stemningsbilleder fra Horsemosen 2009-2010