VELKOMMEN TIL HORSEMOSEN
New Forest- og Shetlandsponyer, frilandsgrise og får

1967 - 2017

 

 

 

 

 

 

*********************************************

               Nyheder 2006 og tidligere  Nyheder 2007  Nyheder 2008  Nyheder 2009   Nyheder 2010   Nyheder 2011    Nyheder 2012   Nyheder 2013    Nyheder 2014    Nyheder 2015   Nyheder 2016    Nyheder 2017   Nyheder 2018

NEW FOREST BROCHURE

*********************************************

Vores Gamle danske hønsehund Hera har fået sin egen side:

Hera

*********************************************

Vi glæder os til at berette nyt fra Horsemosen.

 

NYHEDER 2021

 

3. juli

kom årets sidste føl. Horsemosens May Dream folede et brunt hingsteføl, som hedder Horsemosens James Herriot.

30. juni

fik vi næsten 700 små baller hø kørt ind. Vejrmeldingerne blev studeret i dagene inden, og de var ikke alt for lovende. Men på trods af satellitter, computerprogrammer mv., så kom høet ind uden at få en dråbe vand. Søren og Kristian havde sørget for slåning, vending, presning og indkørsel. I laden ventede Rytteriet fra Stoholm, vores nabo Gert og Axel. Uden deres hjælp havde opgaven været umulig, så vi skylder dem stor tak!

22. juni

Det er altid dejligt at have besøg af familien. Heldigvis bor Alexander og hans forældre tæt på, så dem ser vi jævnligt. I dag får Alexander sig en "snak" med New Forest hingsten Horsemosens Cayenne C.

   

19. juni

fik vi bestemt de sidste navne til føllene. Følanmeldelser skal indsendes senest 40 dage efter folingen, så nu venter vi blot på føl nummer 8.

19. juni

I de sidste 14 dage har vi fået tømt fårestalden for dybstrøelse, møddingen kørt ud, pløjet, sået og tromlet med hjælp fra maskinstation og vores naboer, der har det nødvendige udstyr til opgaverne. Den gamle grisemark lignede et månelandskab, men med hjælp af maskinstationens gummiged, blev marken planeret, inden den videre forarbejdning. Også 3 græsmarker fik gødning, så nu venter vi på regn, der kan sætte gang i det hele.

var bedstemor på besøg for at se sit nu ugegamle føl, som endnu ikke har fået navn.

1. juni

fyldte vores Gamle danske hønsehund Holly 1 år. Dagen blev fejret på Facebook med hendes søskende, som er spredt over hele Danmark og én i Holland og én i Belgien. Alle trives og det er dejligt at læse.

1. juni

var jeg på besøg hos vore naboer i Bærs. De var i fuld gang med ensilering af græs og på hjemvejen stod der en stork inde på den høstede mark. Desværre fløj den, inden jeg fik fotograferet de. Måske var det en af disse?

Storke samlet i Tyrkiet på vej til ynglepladserne

30. maj

fik Mormors Dusine vokspropper og mælken begyndte at løbe. Bedstemor (mormor) var netop kommet til Horsemosens efter nogle dages sommerhusbesøg på Ærø med Sigrid, Martin og Nanna og hun blev placeret på marken, så hun kunne følge sin hoppe. Folingen skete lige før midnat uden at vi så det.

 

16. maj

kunne vi se, at New Forest hoppen H. Mango lagde an til at fole. Vi fik ringet til Rytteriet fra Stoholm, der nåede at komme inden folingen. Det var første gang de unge så en foling, så vi fornemmede, at det var en stor oplevelse. Og så kom årets første hoppeføl.

  

14. maj

mistede shetlandshoppen H. Toffifee sit føl. Det lå lidt fejllejret og det var åbenbart nok til, at folingen var gået i stå. Og føllet var dødt, da vi fik det ud. Det var hingsteføl nummer 6 i år.

13. maj

rokerede vi lidt rundt på ponyerne. Asge kom med H. Bunny McGrath til Tommerup. Asges plag Horsemosens Queen Victoria kom fra Horsemosen til Sigrid og han tog H. Ginger med til Risby. Bunny og Sigrids Glenwood Angela kom med til Horsemosen.

13. maj

I morges sendte Sigrid en SMS, at Ellen McKee var død. Ellen har haft en helt speciel plads i mit liv. Mødte hende første gang i 1961, hvor jeg startede som "staldmand" hos Jytte Jarl i Hjortekær nord for København. Ellen tog sig af New Forest ponyrideskolen for Jytte. På det tidspunkt boede Ellen og Ole i Charlottenlund, men købte Elthorn i Høveltsvang ved Allerød. Der blev bygget nyt stuehus og staldene renoveret. I en del af min studietid stod Bardot på Elthorn og hendes første føl blev også født der. I hele min studietid var Elthorn mit andet hjem og gæstfriheden stor. I 1975 flyttede Ellen tilbage til Maryland i USA og senere til Kinnear og Bondurant i Wyoming. Besøg der i 2001, 2005 og 2013 var unikke oplevelser. Ellen var en helt fantastisk person, der vil blive savnet af alle, der kendte hende. Og ikke mindst af hendes mand Bill og Ellens børn og børnebørn. Æret være hendes minde!

Billedet er fra Facebook

11. maj

startede morgenen med et rødt hingsteføl e. Sophienhofs Mackay og Horsemosens Mynte. Senere på formiddagen ville Horsemosens Princess Marie ikke stå tilbage og leverede et brunt hingsteføl e. Horsemosens Cayenne C.

7. maj

kom næste shetlandsføl. Horsemosens Riga fik et brunt hingsteføl. Det var hendes første, men hun tager sig godt af det.

7. maj

For fjerde eller femte år i træk forsøger et duepar at bygge rede på en 5 cm bred bjælke på vores svalegang. Som det ses på billedet er det endnu ikke lykkedes, hvad det heller ikke er de tidligere år.

6. maj

besluttede shetlandshoppen Horsemosens Nugga sig til at fole ved 22 tiden. Føllet sad fast og vi fik tilkaldt vores kollega Lene, som fik rettet føllet op i fødestilling. Et stort broget hingsteføl, som heldigvis ikke tog skade af det langvarige fødselsforløb. Stor tak til Lene!

Men her slutter dramatikken ikke for næste morgen var føllet væk. Nugga gik og græssede, men ingen føl. Jytte opdagede så pludselig noget hvidt ca. 200 meter inde på en anden mark. Ganske rigtig. Det var føllet. Vi valgte at køre moder og barn hjem, så hestetraileren blev hentet med traktoren spændt for. Operationen lykkedes med stor hjælp af vores nabo Gert, som vi havde fået fat i.

       

Dyreambulancen og mor og barn efter hjemkørsel

4. maj

fik vi årets første føl. Shetlandshoppen Horsemosens Mokka fik et brunt hingsteføl. 3 shetlandsføl og 5 New Forest føl er i vente.

3. maj

fik Horsemosens Malcolm nye ejere. Vi ønsker Julie tillykke med hendes nye pony. Vi glæder os til at følge dem fremover. Julie rider i forvejen Sophienhofs Mackay, så der bliver nok at se til.

25. april

returnerede vi til Horsemosen med Sigrids hingst Glenwood Mastermind.

24. april

blev vallakkerne Horsemosens King William og Horsemosens Sargent Pepper kørt til Snave på Fyn, hvor deres nye ejer ventede dem. William havde aldrig kørt i trailer, men begge stod helt roligt under turen. Også et stop i Hjøllund, hvor politiet kiggede på dem var helt uproblematisk. Vi glæder os til at følge dem hos deres nye ejer.

21. april

havde vi besøg af Arne Duch fra Poda Viborg. Vi fik sat 7 låger op og renoveret fårehegn mv. Arne sponserede hegnsmateriale til showringene ved vores 40 års stutterijubilæum i Aulum 2007 og ved det internationale dommerseminar på Horsemosen.

20. april

var også dagen, hvor andeslagteriet Dan Duck i Struer gik konkurs. Slagteriet har haft til huse i det gamle Struer Andels Svineslagteri, hvor jeg i 1968 arbejdede som slagteriarbejder i en del af sommerferien. De tjente penge blev brugt på mit første besøg i The New Forest i Sydengland, hvor jeg var en måned. Siden 2016 har jeg lavet kødkontrol på slagteriet, men det er nok tvivlsomt om det kommer i gang igen. Så sent som i sidste uge blev der slagtet ænder.

20. april

havde vi fornøjelsen af at passe Alexander, der blev 17 måneder i dag. Der er fuld fart på ham og han skulle også hjælpe med at fodre fårene, som er i gang med læmningerne. Han var også meget fascineret af traktoren, men ville dog ikke op i den.

    

11. april

fik den 5 årige vallak Horsemosens Masala ny ejer. Caroline har redet ham et par måneder og har fulgt ham siden, han blev født i 2016 og i dag overtog hun ham. Vi ønsker hende tillykke og glæder os til at følge dem fremover.

Caroline og Masala til højre og Julie og Michelle til venstre

10. april

fejrede vi Axels fødselsdag. Alexander forstod, at der var fest i gaden og var i fuld vigør langt over hans normale sengetid.

7. april

kom årets første lam. Og mange flere er i vente, så de næste 3 uger går med overvågning og fødselshjælp. Forhåbentlig ikke så meget af det sidste.

  

1. april

døde vores nabo Margit Bugge efter et langvarigt kræftforløb. Margit blev 70 i januar. Vores tanker går til Kaj og børnene, som alt for tidligt har måttet sige farvel til ægtefælle og mor. Æret være Margits minde.

25. marts

Vi har fået ryddet lidt op i grisehytterne. 4 ender som gammelt jern, men 3 brugte farehytter er til salg. De 2 er Salling hytter og 1 er vist en TP hytte. Pris 600 kr./stk. Alle 3 1500 kr.

  

20. marts

rundede jeg de 75. Dagen bød på flere overraskelser. Først kom Rytteriet fra Stoholm med rundstykker og sørgede bagefter for at fodre og lukke ponyerne ud. Senere på formiddagen havde Jytte arrangeret brunch i stalden til "personalet" og fødselaren. Først på eftermiddagen kom Nanna, Sigrid og Martin fra Fyn. De havde taget arbejdstøjet med og ryddede lige 4 hestebokse. Fødselsdagsmenuen var take away fra Sevel Kro. Som altid veltillavet og velsmagende. Tak til alle jer, der gjorde dagen festlig. Også tak til de over 150, som gratulerede på Facebook.

   

17. marts

kom alle de drægtige får på stald og blev klippet. Nu bliver de inde til læmningerne er overstået i slutningen af april og så er de klar til at komme på græs med lammene. Ivanhoe, der er far til en del af lammene, mistede også overfrakken.

   

14. marts

fik vi Susan Hellums bog "Fornemmelse for hest. Kvinnfolk og utlending" om hendes liv med småheste og ponyer. Susan er født i Skotland, men har levet det meste af sit liv i Norge. Susan er højt respekteret som dommer og godkendt af National Pony Society til at dømme samtlige britiske ponyracer.

13. marts 

kom H. Mynte hjem efter flere måneders udlån til Rytteriet i Stoholm. Nu skal hun have en ridepause, indtil folingen i begyndelsen af maj.

7. marts

sendte vi 2 grise til det lille slagteri i Farsø og 12. marts kunne vi afhente dem fint udskåret efter vores ønsker. Det er første gang, vi har fået slagtet i Farsø.

27. februar

fik Glenwood Moulin Rouge nyt hjem. Hun er kommet til en familie lidt uden for Slagelse, hvor deres datter Ida skal have Mulle som ridepony. Vi glæder os til at følge Ida og Mulle.

26. februar

kom vores Mullerup udmugningsanlæg i gang igen. Da en del reservedele ikke længere kan fås, måtte JH Agro selv svejse en ny bundramme. Samme firma stillede også anlægget op for mere end 40 år siden. Sigrid og Martin kom fra Tommerup for at genindvie anlægget og tømte 3 store hestebokse. Stor tak. Det var dejligt at få deres hjælp.

 

20. februar

fik vi 2 nye sortbrogede grise fra Bryrup Møllegaard i Mønsted. De første dage tilbringer de i en lille kontainer, indtil de skal ud på marken.

19. februar

Glenwood Moulin Rouge er solgt. Vi glæder os til at følge Mulle med sin nye rytter Ida.

14. februar

men frosten giver også udfordringer, når der skal vandes i indhegningerne. Det foregår med 150 meter slange, som bliver rullet ud fra slangevognen. Det tager 10-12 minutter/kar, så det giver ekstra motion at skulle gå frem og tilbage for at flytte slangen fra det ene kar til det næste. Og meget af vandet ender som is. Men nu skulle der være mildning på vej.

  

13. februar

gjorde frosten det muligt at få klippet nogle af vores læhegn, da jorden ikke blev kørt op af rendegraveren med klippeudstyret.

5. februar

rejste shetlandshoppen H. Kakao til sin nye ejer i Tommerup. Hun blev hentet i en fin tohestes transport fra Horse Logic og er kommet til sin nye ejer.

I dag havde vi også besøg af Alexander, som vi skulle passe. Han var med ude at fodre i morges. Det syntes han var spændende.

 

Senere på dagen kom Nanna, Sigrid og Martin på lynvisit efter at have været til frokost hos Bedstemor i Skive. En hurtig 1 dags tur fra Fyn.

2. februar

kom H. Malcolm og H. Sargent Pepper over til Maj-Britt Carter, Hippo-logisk Træning med henblik på miljøtræning og for at blive gjort sadelvante. Maj-Britt, Naja og Sille tog sig af læsningen i traileren, som var deres første møde med den. 

    

Foto: Ingrid Mikkelsen

25. januar

kom vores Valtra 805 hjem efter et større eftersyn og renovering. Traktoren har bl.a. fået LED lygter, der gør nat til dag. Så nu kan den forhåbentlig servicere os i mange år. Flot stykke arbejde af Birgitte, der er i lære som traktormekaniker.

 

23. januar

I eftermiddags fik jeg ugens anden triste besked. Sigrid skrev, at Jytte Jarl var død i går 91 år gammel. Jytte var min første læremester i hesteverdenen, da jeg i 1961 tog job som staldmand efter skoletid hos hende i Hjortekær. Jytte var en stor personlighed som det har været en oplevelse at have kendt. Mange af hendes replikker fra år tilbage huskes stadig. På hendes rideskole med New Forest ponyer stiftede jeg bekendtskab med denne race og købet af hoppeføllet Bardot i 1967 har jo siden ført til mere end 50 år med New Forest ponyer. Thomas Bach Jensen har skrevet et stykke om Jytte Jarl i Ridehesten på dette link:  Jytte Jarl lever ikke mere - Ridehesten.com               Æret være Jyttes minde.

Jytte Jarl 81 og Ellen McKee 80 i Kinnear, Wyoming 2010

21. januar

Så er Julie Kjærulff begyndt at ride Sophienhofs Mackay. Vi håber, de får stor glæde af hinanden. Mackay vil helt sikkert nyde den ekstra omsorg, som han får.

19. januar

blev jeg ringet op af Susanne Wiuff, der fortalte, at hendes mor Inger Wiuff var død. Inger blev godt 94 år gammel og var frisk indtil få dage før sin død. En operation var gået godt, men Inger var blevet smittet med Corona inden indlæggelsen, så det var sidstnævnte, der fik fatal betydning. Inger og Knud Wiuff drev i mange år landbrug på Brogården på Lammefjorden i Gislinge. Ved siden af havde de også opdræt af New Forest ponyer og herigennem mødte jeg dem første gang på dyrskuet i Roskilde i 1970, hvor de udstillede Brogårds Karina. Stutteriet ejede i mange år hingstene Løndals Benjamin og Luckington Fleetfoot har også været på Brogård i en periode. Mange dejlige timer er tilbragt i Ingers og Knuds selskab. Gæstfriheden var altid stor og Inger vil blive savnet. Knud døde for nogle år siden.  Æret være Ingers minde.

17. januar

havde vi besøg af vores barnebarn Alexander på 14 måneder. Han har gået fra han var knapt et år og i dag var han på en time lang rundtur og skulle se får og grise. Den frosne, knoldede jord var ingen hindring, selv om han faldt et par gange.

   

16. januar

var Rytteriet fra Stoholm på besøg. Anne Marie og Rikke kastede sig over Cayennes boks og ungdommen gik i gang med at smuksere William og Mokka. Senere på dagen fik Sargent Pepper og Malcolm en grundig overhaling, hvor Rikke tog sig af hans sammenfiltrede man. Det er altid dejligt med nogle hjælpende hænder. 1000 tak!

 

13. januar

kom JH Agro og tog Mullerup udmugningsanlægget ned, så det kunne blive repareret efter efterårets nedbrud. Desværre er det en udfordring at få det lavet, da det ikke længere er i produktion, men vi satser på, at det lykkes.

  

12. januar

fik Jytte sat vores vildtkamera op uden i skoven. Her er et par billeder fra et hul i skovbunden.

  

 

10. januar

Mackay er en stor ynder af mudderbadning. Efterfølgende må han have en omgang af den stive børste (fejekosten uden skaft)

  

NYHEDER 2020

GODT NYTÅR

 

 

31. december

havde vi købt nytårsmenuen i Føtex og fejrede første del hos bedstemor i Skive. Vi tog dog hjem i god tid, inden naboerne skød det nye år ind. Hundene tog ingen notits af skyderiet og ponyer og får virkede heldigvis upåvirkede.

  

Merry Christmas and Happy New Year

   Fröhliche Weihnachten und Neu Jahr    

24. december

var selskabet indsnævret til bedstemor, Sigrid, Martin, Nanna og os selv. Også her er der tradition for menuen: Hønsekødsuppe, hamburgerryg af egen gris samt risalamande. 

23. december

havde vi besøg af bedstemor, børn, svigerbørn og barnebarn samt vores nabo Gert til risengrød og andesteg. Denne menu har været en tradition i mange år. Ænderne var fra Dan Duck i Struer, hvor jeg laver kødkontrol, når de slagter.

19. december

Ulykker kommer sjældent alene. For et par måneder siden gik vores Mullerup udmugningsanlæg i stykker. Det blev købt brugt i halvfjerdserne og har med lidt små reparationer undervejs tjent os trofast. Men denne gang er flere ting blevet vredet og skal erstattes, hvilket ikke er nemt, da anlægget ikke produceres længere.

I går gik traktoren så pludselig i stå og nægtede at starte igen, så vi håber, at vores mekaniker kan finde fejlen og få den igang.

Endelig i går sluttede dagen med en større oversvømmelse i den ene ende af stalden forårsaget af en gulerod. En af ponyerne havde fået presset en gulerod ned i vandkoppen, så ventilen blev aktiveret. Så er det man glæder sig over at være kommet en god nat tur i stalden, så oversvømmelsen ikke nåede at tage et endnu større omfang.

11. december

fik Anne Marie og Rikke lagt 6 heavy matts på plads i Midnights indhegning, så både vi og han kan komme frem og tilbage uden at sidde fast.

21. november

fejrede Jytte og jeg Alexander med kagemand og smørrebrød sammen med Marianne, Claus, Berit, Nanna og Bedstemor.

 

15. november

havde vi besøg af Alexander, der fylder 1 år 20. november. Han er yderst mobil, så der skal passes godt på hele tiden.

          

7. november

kom Sigrids 2 drenge Glenwood Atlantic og Glenwood Hilfiger fra Horsemosen til Tommerup. De stod eksemplarisk i traileren hele vejen. Hilfiger er kørt et par gange som føl og Atlantic har aldrig været i trailer før. Efter besøg og overnatning i Nannas hus og sightseeing i det sydfynske gik turen via Otterup, hvor en indkøbt vædder hos Anette Fjordvang kom med retur i traileren, tilbage til Horsemosen. Vædderen Ivanhoe og to andre væddere er kommet i aktion hos fårene.

4. november

gentager Andrew sin kontakt med hegnet og får samme ben i hegnet igen og rykker et stort stykke hud løs. Heldigvis er senerne intakte, men knoglen kan ses. Så nu er vi startet forfra igen med stor hjælp fra Lene Jacobsen.

27. oktober

var det et år siden at Andrew kom alvorligt til skade i hegnet og skar strækkesenerne over i venstre bagben. Såret er forlængst lukket og senerne er groet sammen, men huden er stadig fortykket og arret kan fortsat ses.

17. oktober

havde Ole et vædderlam med til Fyn, hvor den blev overtaget af sin nye ejer, da han skal i avlen på Sjælland, hvor han allerede har fået selskab af to får.

Samme aften skulle både Nanna og Sigrid i byen, så jeg benyttede lejligheden til at besøge en gammel hestebekendt i Svendborg. Venskabet går helt tilbage til min hestepasser tid i Hjortekær i 1961-62.

Solnedgang ved Svendborg sund med broen til Tåsinge i baggrunden.

3. oktober

afholdt region Øst under Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark stævne på Sjælland. Her deltog vallakken Horsemosens Macnair, som vandt klassen LD fri med sin ejer Karina Schademan Frandsen med 70,714 %. Horsemosens Bunny McGrath deltog i 4 års championatet og vandt klassen med 83,000%. Nr. 2 i klassen blev Brønshøjs Califf. Begge ponyer blev redet af Asge, som også havde flere flotte resultater på andres ponyer. Bunny blev kåringspladsens bedste hoppe på Fyn i 2020, så hun har haft et forrygende år.

     

Johannes med Brønshøjs Califf og Asge på Horsemosens Bunny McGrath

26. september

Tidligere på året havde Jyttes kusine og hendes mand Jens sølvbryllup. På grund af Covid19 blev festen udsat til 26. september, hvor vi skulle have mødtes i Mogenstrup Fælleshus. Men covid19 lavede endnu engang om på planerne, så i stedet havde sølvbrudeparret inviteret deres hestevogns kørende venner og efter velkomstdrink på Struervej steg vi alle til vogns og blev kørt gennem Vinderup og ud til Trængsel, hvor der var dækket op i det fri. Menuen kom fra Stubkær Grill. Vi havde nogle dejlige timer inden sølvbrudeparret dansede brudevals og turen gik tilbage i 6 hestevogne. Vi var oppe at køre med Holger Hedegaard, der havde lånt fjordheste og vogn på Hjerl Hede. En uforglemmelig dag.

 

Birthe og Jens egne New Forest ponyer Clevia af Lindbjerghus og Birkilds Ballerin

 

 

20. september

gik turen til Vilhelmsborg, hvor New Forest hoppen Horsemosens Mango skulle aflægge 1-dags materialprøve arrangeret af Seges med Jørgen Finderup i spidsen og med Asge som rytter. Alt var som sædvanligt velforberedt og Asge havde Johannes og Monica med som "oppassere". Mango og Asge aflagde en flot prøve med 810 points og modtog Hestens Værn medalje og staldplakette overrakt af Jørgen Konge. Der var blomster fra Horsemosen til Asge og racerepræsentant Karen Thorsen.

 

 

19. september

fejrede Signe sin 25 års fødselsdag på Solbakken i Hvidbjerg med familie og venner.

13. september

blev Noah konfirmeret. Konfirmationen var udsat fra i foråret og fornyet opblussen af Covid19 var lige ved at forhindre gennemførslen. Heldigvis gik det ikke så galt og vi havde nogle dejlige timer i Brobyværkhallen med god forplejning.

   

    

På vej til konfirmationen kørte vi forbi og så Nannas hus. Hun er i fuld gang med at gøre det klar til indflytning.

  

30. august

blev der afholdt Trec stævne på Sønderbygård i Ryde ved Vinderup. Her var både Horsemosen og Glenwood godt repræsenteret.

Glenwood Annapolis redet af sin ejer Lene Jacobsen vandt adskillige rosetter. Caroline Jessen på Glenwood Moulin Rouge vandt på forhindringsbanen. Julie Kjærulff havde også et fint ridt på Glenwood Michelle og Signe klarede sig også rigtig godt på Horsemosens Mr. Swing King. Efter flere dages regn forløb stævnet i solskin og tørvejr. Tillykke med de fine resultater.

 

 

28. august

fik Egebjerg Maskinstation bugt med vegetationen på sommerhusgrunden ved Knud Strand. Det var 4 år siden den var blevet slået sidst og selvsåede træer og buske havde etableret sig. 

I øvrigt er grunden til salg! Ca. 3700 m2 hjørnegrund med ca. 100 m til Limfjorden.

 

20. august

Nanna har i længere tid set på huse og har nu fundet et i Saltofte uden for Assens. Så nu venter hun på at kunne overtage det og flytte fra SøSøby. Det bliver en ny og spændende udfordring at være husejer og selv skal klare opgaverne. 

 

19. august

kørte Asge og Johannes Horsemosens Bunny McGrath og Horsemosens Mango fra Tommerup til Smørum. Bunny skal i træning til championaterne og Mango skal gøres klar til materialprøven på Vilhelmsborg 20. september 2020

18. august

var hingste byttedag. Glenwood Mastermind kom tilbage til Sigrid i Tommerup og Sophienhofs Mackay kom med tilbage fra Tommerup til Horsemosen. 

16. august

Det er vist første gang, vi både har fået hø og halm inden for den samme uge. I går pressede og leverede Søren godt 1600 baller byghalm, som vi fik stablet i laden med stor hjælp af vores nabo Gert, Rytteriet fra Stoholm Laura, Christian, Julie, Caroline, Rikke og Annemarie og Axel. Stor tak til jer alle for, at I ville ofre søndag eftermiddag og aften i 30 graders varme eller mere oppe under taget.

  

10. august

fik vi kørt 555 baller hø ind fra Søren. Her havde vi hjælp af Annemarie, Signe og Axel. Uden dem havde opgaven været uoverkommelig.

7.-9. august

afholdt Avlsforeningen for New Forest ponyer i Danmark kåring 3 steder i landet, som erstatning for den udsatte 60 års jubilæumsfestival, som skulle have fundet sted på samme tidspunkt på Dyrskuepladsen i Odense. Det satte coronavirus jo en stopper for.

Vi havde sendt vores ponyer i træning hos Sigrid og Asge på Fyn. De havde også andre ponyer i træning op til kåringen og havde lavet et flot forarbejde og fremvisning på dagen. Vi havde sendt Horsemosens Bunny McGrath og Horsemosens Miss Lemon til Fyn.

Bunny blev kåringspladsens bedste hoppe kåret i 1. klasse med sølvmedalje og skal nu konkurrere om titlen Årets hoppe 2020 på den udsatte Festival i 2021 sammen med vinderne fra Jylland og Sjælland.

Miss Lemon, der er 2 år fik en 1. præmie med 8 i helhed. Miss Lemon er solgt og skal blive på Fyn. Vi glæder os til at følge hende.

Også Sophienhofs Mackay havde en god dag med 4 afkom præmieret. Bunny 1. klasse sølvmedalje, Glenwood Angela 1. klasse bronzemedalje, Føllet Stihøjens Marylou bedste føl med 1. præmie og Miss Lemon ligeledes 1. præmie.

 

Horsemosens Cayenne C var også godt repræsenteret blandt de udstillede ponyer på Manngården. Kikkenbergs Vi'Nelli blev kåret i 2. klasse A. Asges vallak Brønshøjs Califf M blev kåret i 1. klasse med bronzemedalje og Sigrids hoppeføl Glenwood Hollister fik 1. præmie med 5 8 taller.

Også vores gamle hingst Ll. Møllegård Nero fik en datter Kvægenbjergs Marie kåret i 1. klasse på Sjælland. Så det må vist være en succesfuld weekend.

For øvrigt er det i år 50 år siden, at stutteriets stamhoppe Bardot blev kåret på Lyngsø Overgård i Vegger.

Også stor tak til Rytteriet, der havde slået arbejdslejr på Horsemosen og tog sig supergodt af alle vores dyr, så vi kunne deltage i kåringerne i Jylland og på Fyn.

 

30. juli

fik Horsemosens Marigold ny ejer og er kommet til Midtsjælland

28. juli

rejste de første af Heras hvalpe og længere hen på ugen rejste 6 mere og den sidste skiftede adresse 8. august. Alle fortæller, at deres hvalp er faldet godt til. 2 af hvalpene skulle til hhv. Holland og Belgien, men klarede den 10-12 timer lange tur uden problemer.

14. juli

fik vi igen grise på Horsemosen.

30. juni og 2. juli

har vi sendt H. Mango, H. Miss Lemon og H. Bunny McGrath til træning hos Sigrid og Asge i Tommerup forud for New Forest kåringen 2. weekend i august. Shetlandshoppen H. Mrs. Bean er sendt til klargøring med salg for øje.

24. juni

kom det sidste føl på Horsemosen i 2020. H. Ginger fik et brunt hingsteføl e. Glenwood Mastermind. Han hedder Horsemosens Sct. Hans.

13. juni

folede H. Maydream med et brunt hingsteføl e. Glenwood Mastermind. Anne Marie og Rikke var netop kommet lige efter, at jeg var gået ind og få minutter senere ringede de og fortalte at føllet var kommet.

    

12. juni

Hers hvalpe har nu fordoblet deres vægt og vi venter de får øjne inden for få dage. Interessen er stor og alle hanner er reserveret samt 3 tæver. 2 hvalpe skal til hhv. Belgien og Holland, så vi håber grænserne er åbne, når de er klar til afrejse omkring 1. august.

  

6. juni

For et stykke tid siden blev jeg spurgt om at være dommer for hestene på Hobro dyrskue sammen med Ivan Tovgaard. På grund af Covid19 er alle skuer aflyst, så dette skulle afvikles digitalt, så udstillerne skulle indsende videoer af deres hest/pony. Disse blev så tilsendt og dannede udgangspunkt for bedømmelserne. I dag mødtes dommerne for malkekvæg, kødkvæg, får og heste på AgriNords afdeling i Hobro, hvor vi skulle give karakteristik af de udstillede dyr foran en skærm, hvor det pågældende dyr blev vist. En spændende oplevelse, men forhåbentlig er vi tilbage til de normale skuer i 2021. 

1. juni 

Hera syntes, det var tid at få maven reduceret og fødte 11 hvalpe i løbet af ligeså mange timer. Alle hvalpene 7 tæver og 4 hanner er friske og Hera tager sig virkelig godt af dem. Fødslen blev nøje overvåget og hver nyankommen fotograferet og vejet.

 

I maj har vi også haft stor hjælp af "Rytteriet" fra Stoholm. Julie og Caroline har vist ponyer frem og deres mødre Rikke og Anne Marie mugede bokse ud, så vi kunne være klar til at modtage hopper udefra til hingstene i rengjorte og nykalkede bokse. Stor tak til jer!

31. maj 

serverede Johannes en lækker brunch med hjemmebagte Ciabata boller.

27. maj

kom også Asge på besøg. Dejligt med ekstra hænder til diverse opgaver

23. maj

kom Johannes søster Luise. Hun studerer på Georg August Universitetet i Göttingen og vil som led i studiet se på vores græsmarkers sammensætning

22. maj

kom Johannes for at hjælpe os med beskæring af læhegn og meget. 

22. maj

 

Heras mave vokser og om 8 dage ser vi frem til hvalpene. Antallet er ukendt.

21. maj

4 døde ponyer? Nej heldigvis ikke.

Achilleus, Glenwood Hilfiger, Horsemosens Sargent Pepper og Horsemosens Malcolm slapper blot af

 og har ikke opdaget, at de har fået besøg.

The "Missing" link

12. maj

kom den første hoppe til Mastermind og flere er på vej både til ham og Cayenne C.

10. maj

gik turen tilbage til Horsemosen med Glenwood Mastermind NFHR 133.

9. maj

fik Horsemosens Princess Marie sit første hoppeføl H. Queen Victoria, sortbrun uden aftegn e. Horsemosens Cayenne C NFHR 147.

Horsemosens Queen Victoria 14 dage gammel

Samme dag blev Stjernekiks kørt til sit nye hjem i Hasmark. Turen fortsatte til Tommerup med Wifli Cahn. Her havde Nanna, Sigrid og Martin sørget for super lækre højrebsbøffer med tilbehør. Tove og Bent fra Verninge deltog i den hyggelige aften, hvor også Nicoline og Noah var med.

7. maj

viser vores Gamle danske hønsehund Hera tydelig tegn på drægtighed. Fødselstidspunkt omkring 1. juni.

6. maj

folede shetlandshoppen Horsemosens Nugga. Desværre var føllet dødt, da fosterhinderne tilsyneladende havde løsnet sig i tilknytning til folingen.

4. maj

rejste de sidste 2 grise til Sevel Slagteri. Igennem de sidste par år har vi forsøgt at sælge alle so poltene til avl, men desværre uden held. Vi har også prøvet at bytte dem med galtgrise til slagtning, men det lykkedes heller ikke. Allerede sidste år måtte vi sende flere af grisene til slagtning, når de havde nået slagtevægten. 

3. maj

fyldte den ældste pony på Horsemosen 24 år. Det er shetlandsponyhingsten Ulverscroft Midnight, som vi i 2007 fik til låns af hans ejer Svend Aage Nissen. Midnight er stadig i topform og er en stor personlighed, der kender sit eget værd.

3. maj var også dagen, hvor de fleste får og lam kom på græs hele døgnet.

30. april

kom Signes pony Horsemosens Mr. Swing King "hjem" til Horsemosen. Her skal han være indtil videre, mens Signe er på barsel.

27. april

begyndte får og lam at komme nogle timer på græs holdvis. 3. maj satser vi på, at de kan blive ude hele tiden. Første gang lammene skal ud, bliver de kørt ud på marken. Mødrene kommer så bagefter. Derefter er der ingen problemer med at få får og lam til at følges ud og ind.

  

25. april

fyldte Ingrid Mikkelsen 80 år. Hun har igennem de mange år beskæftiget sig med heste specielt Knabstruppere, men også sportsponyer har haft Ingrids store interesse. Hestepassionen er gået i arv til datteren Maj-Britt Carter, der driver Hippo-Logisk. Fødselsdagen blev fejret med Åben gårdsplads og ridebane, så vi kunne komme hinanden ved på behørig afstand.

  

23. april

fik vi besøg af Nanna, der havde ferie og ville besøge os og bedstemor i Skive. Nannas tro følgesvend Harry blev sat af på Horsemosen, hvor han hurtigt føler sig hjemme.

20. april

blev Horsemosens Sargent Pepper, Horsemosens King William og Glenwood Atlantic gjort til vallakker af Lisette Møller Christensen, Salling Hestepraksis. 

I dag sluttede lammefødslerne for 2020. 924 lam har fået øremærker siden 2003, hvor de første lam blev født på Horsemosen efter vi købte de første får i 2002.

19. april

fyldte Ellen McKee 90 år. Ellen bor i dag i Wyoming med sin mand Bill. Ellen er født i Maryland og kom til Danmark i halvtredserne. Her passede hun Jytte Jarls ponyrideskole med New Forest i Hjortekær nord for København. Her mødte jeg Ellen i oktober 1961, hvor jeg tog job som staldmand hos Jytte. Så rigtig mange år og fantastiske oplevelser både i Danmark og i USA knytter os sammen. Stort tillykke!

Jytte Jarl og Ellen 2011 i Kinnear, Wyoming

18. april

var Andrew og Atlantic sammen for første gang. Først i laden og derefter på ridebanen. Atlantic har gået sammen med Califf, men da han rejste i går, måtte der sættes et nyt hold. May Dream kunne så komme lidt på græs uden sin søn Andrew, som hun har været i laden med i dagtimerne.

Andrew og Atlantic

17. april

var skiftedag. Asge og Johannes kørte Glenwood Angela til Sigrid og fortsatte til Horsemosen med Bunny McGrath. Begge har været i ridning siden begyndelsen af januar. Med til Sjælland kom Asges Brønshøjs Califf og Horsemosens Masala, der skal rides og gøres salgsklar. Masala er en 4 års New Forest vallak, der målte 145 cm ved kåringen i Nibe i 2019, hvor han blev kåret i 1. klasse med bronzemedalje.

 

   

15. april 

fylder Dionis Macnair 90 år. Hun er en legende i The New Forest i England, hvor hun i mere end 30 år var honorary sekretær for The New Forest Pony Breeding and Cattle Society. Efter mange årtier i The New Forest er hendes viden enorm. Hun var i Danmark for første gang i 1967, hvor hun var inviteret som dommer. Det var ved den lejlighed, jeg mødte Dionis for første gang. Hun har været her og dømme adskillige gange siden. Talte med hende i telefon i dag og hun klagede over, at hun ikke kunne så meget. Det er vel ikke unaturligt, når man er 90. At hun ikke kunne så meget skyldtes dog ikke alderen, men regeringens corona virus restriktioner fandt jeg hurtigt ud af. Dronning Elizabeth har for nogle år siden tildelt Dionis ordenen Member of the British Empire (MBE) for hendes enestående indsats for The New Forest. Dionis har stutteriet Beacon. Beacon Pericles ejet af Højmarken Stutteri ved Lilan Hauschild var i mange en markant hingst i dansk new forest avl.

HAPPY BIRTHDAY

1968

12. april

har vi byttet vallakken Horsemosens Soya med hoppen Glenwood Moulin Rouge, der var Årets hoppe ved New Forest kåringen i 2013. Moulin Rouge har siden 2016 været handicappony i Struer, men trængte til nye udfordringer. Det må vi så prøve, om vi kan give hende. 

11. april

når vi fodrer ponyerne på marken, kommer der altid en eller to krager og stjæler lidt af foderet, som de flyver af sted med. I dag blev 2 foderpiller gemt i en bunke hestegødning. Det må give en "god" smag. Utroligt hvis de finde depotet igen. Jeg måtte frit lægge foderpillerne for at kunne fotografere beviserne.

 

10. april

havde Axel fødselsdag. Her benyttede vi lejligheden til at få nogle billeder af vores barnebarn Alexander.

 

Her er Alexander med Axel og farmor Jytte, oldemor Ella og farfar Ole

4 generationer med 91 år mellem yngste og ældste

9. april

blev de første lam lukket sammen. Det giver højlydt brægen, når deres mødre skal findes, men også anledning til en masse leg med hinanden.

8. april

havde vi besøg af Alexander, der havde taget sin mor med. Dejligt at følge vores barnebarn. Heldigvis bor de jo i nærheden.

 

3. april

er 18. læmmesæson gået i gang. Også i år forventes ca. 50 lam, så nu må vi se om det holder.

      

1. april

kom Hera hjem fra parringsophold i Skjød. Så nu venter vi spændt på, om Bertils anstrengelser har båret frugt.

 

31. marts

fik vi Andrew røntgenfotograferet af Lena Kristensen, Holstebro Hestepraksis. Hans bøjesene har længe været for slap, så tåen gik op på det skadede ben. Der var heldigvis ingen ledforandringer og Theo Damsgaard havde lavet specialsko af aluminium med kiler, som blev limet på for at bringe hoven i den rigtige stilling.

28. marts

var vi til middag hos Signe og Axel. Vi har jo holdt os mest muligt hjemme pga. risikoen for coronasmitte. Dejligt at se vores barnebarn, der vokser støt og roligt.

25. marts

kørte vi til Skjød med Hera. Hun er kommet i løbetid og vi vil gerne lave et kuld hvalpe. Vi har fundet en dejlig hanhund Bertil, som passer til hende i type. Så nu venter vi bare på, at de får parret sig.

24. marts

gik Jytte tur med vores Gamle danske Hønsehund Hera i vores skov. Pludselig stod Hera neden for et stort lærketræ, hvori der sad en fremmed kat 3 meter oppe. Om hun selv har jaget den derop, ved vi ikke. Men vi hentede stige mv. for at få katten ned. Vores indsats blev dog ikke påskønnet for katten kravlede bare en meter højere op og kom uden for rækkevidde. 25. marts var den kommet ned og forsvundet.

  

24. marts

havde vi Andrew ude for første gang siden han i slutningen af oktober 2019 skar strækkesenerne over på venstre bagpibe ved at hænge fast i elhegnet. Takket være kæmpe indsats af vores kollega Lene, som har behandlet ham og skiftet forbinding på hver fjerde dag siden uheldet, er såret ved at være hele op. Vores beslagsmed Theo Damsgaard har også bistået med skinner og sko for at få Andrew klar igen. Stor tak til jer begge to.

18. marts

kom de drægtige får på stald og blev klippet. Nu skal de blive inde til de har læmmet og kan komme på græs med deres lam. Læmningerne starter i begyndelsen af april.

3. marts

Helt mærkeligt at opleve en solnedgang. Håber de næste dage bringer flere.

1. marts

måtte vi flytte fårene til et tørre område. I år står der vand på steder, hvor vi ikke i de 47 år, vi har boet her, har set vand.

FÅR (ÅRET) ER PÅ VEJ

 

24.- 28. februar

benyttede jeg Jyttes julegave til en 5-dages tur til Wroclaw i Polen. Her var jeg første gang i 1971 med Veterinær Medicinsk Forening. Vi var ca. 20 dyrlægestuderende, som var på rundtur i Polen. Første stop var Wroclaw, hvor vi bl. a. mødte Izabela, som var vores guide og Dr. Andrzej Modrakowski, som var lærer på Universitetets veterinær fakultet. Dette møde er blevet til et livslangt venskab og selv om A. Modrakowski døde i 2007, så er der stadig tæt kontakt til hans kone og datter Anna. Det var også en stor overraskelse, at de havde inviteret Izabela, der i dag er dyrlæge i Szczecin, til Wroclaw for at mødes med mig. Andrzej Modrakowskis kone fejrede sin 90 års fødselsdag få dage før min ankomst og dette var en af grundene til mit besøg. Hun er tandlæge og arbejder stadig 8 timer om ugen fordelt over 2 dage. Imponerende!

  

Dagene blev ud over dejligt samvær brugt til rundtur med bl. a. sporvogn til markedshallen Tarkowa, Universitets museet og Zoologisk have. Sidste aften spiste vi på Pod Fredra på Rådhuspladsen i Wroclaw, hvor jeg i 2016 holdt min 70 års fødselsdag. Wroclaw er også kendt for sine dværge, hvor af mange findes i centrum af byen. Oprindeligt startet som protestbevægelsen Orange Alternativ mod kommunist styret før jerntæppets fald i 1989.

   

 

   

16. februar

I dag var vi til jagtlig vurdering af Hera. Klubben for Gamle danske hønsehunde havde arrangeret markprøvetræning i Daugbjerg og det var jo dejligt tæt ved. Dagen startede med kaffe og rundstykker, inden vi skulle ud i terrænet. Vejret var næsten en gentagelse af sidste søndags storm og regn, så det var svært for hundene at få færd af vildt. Da vi ikke vidste hvor længe testen ville vare, kom Annemarie og Julie og fodrede og lukkede ponyerne ud. Det var rigtig dejligt. Jytte viste dog Hera godt frem og hun blev godkendt. Så nu skal vi finde en hanhund, der opfylder kriterierne for at måtte bruges til Hera

9. februar

blev vores barnebarn Alexander døbt i Karup kirke, hvor også hans forældre Signe og Axel blev viet i april 2019. Dåben blev foretaget af sognepræst Ingrid Svarre Elgaard. Efter dåben var vi inviteret til grillstegt gris med lækkert tilbehør hos Signe og Axel på Solbakken i Hvidbjerg. Martin stod for grillen, så han måtte undvære dåbshandlingen. Så mens storm og regn ramte Danmark sad vi lunt indendøre og kunne glæde os over, at nedbøren trods alt ikke kom som sne.

 

1. februar

var vores Gamle danske Hønsehund Hera til udstilling i Uldum Hallen. Hun var lidt trykket af de uvante omgivelser og specielt velkomsten i hallens højtalere var lidt af et chok. Jytte fremviste hende og hun opnåede Excellent, hvilket vi var særdeles godt tilfredse med. Dommer var Jens O. Pedersen. Nu skal vi prøve at få hende jagtlig vurderet 16. februar.

24. januar

måtte vi tage afsked med Horsemosens Chili. Chili var e. Horsemosens Charlie Brown, hvis mor Bardot var grundlæggeren af stutteri Horsemosen. Chili var bl.a. Reserve Supreme Champion ved Horsemosens 40 års jubilæumsudstilling i Aulum 2007 og fejrede samme sted triumfen at blive Skuets bedste hest på Aulum dyrskue i 2017. Vi har stadig 6 afkom e. Chili på stutteriet deriblandt den kårede hingst Horsemosens Cayenne C

6. januar

kørte Asge og Ole de 2 4-årshopper New Forest hopper Glenwood Angela og Horsemosens Bunny McGrath til Risby, hvor de skal rides af Asge de næste 3 måneder. Ole returnerede senere på dagen til Horsemosen med New Forest vallakken Brønshøjs Califf og shetlandsvallakken Wifli Cahn.

 

5. januar

Med udgangen af 2019 faldt Junno for aldersgrænsen som ponyrytter, så efter at have haft Sophienhofs Mackay i godt et år, var det blevet tid til at sige farvel. Mackay blev afleveret på Fyn. Han var gjort superflot i stand af Junno og Heidi og blev modtaget i Tommerup af en større velkomstkomite med Sigrid i spidsen. Da jeg så ham i går, havde han glemt alt gårsdagens klargøring og havde taget de sædvanlige rulleture i mudderet. 

3. januar

bliver vores datter Nanna 35 år. Ubegribeligt så hurtigt tiden er gået. Stort tillykke og Godt Nytår.

2. januar

skiftede Årets vallak 2019 Horsemosens McKee ejer. Så det var en glad Melike, der overtog McKee og kørte ham fra Maj-Britt Carter i Sparkær til Sjælland. Vi glæder os til at følge Melike og McKee.

  

 

NYHEDER 2019

31. december

Årets sidste solnedgang på Horsemosen. Bedstemor, Jytte og jeg fejrede en stille nytårsaften uden fyrværkeri. Det er vi sikre på, at vores dyr er tilfredse med. Håber I alle er kommet godt ind i 2020.

24. december

Da ingen af vores børn var hjemme juleaften havde Signes mor og hendes mand inviteret os til at holde juleaften hos dem i Karup. Vi havde en rigtig dejlig aften med god mad og var bl. a. sammen med to af Signes søstre og deres mormor.

21.-22. december

var Nanna, Sigrid og Martin kommet hjem fra Fyn. De skulle alle 3 arbejde i julen. Lørdagen startede med julefrokost hos Bedstemor, hvor Signe, Axel og Jytte og Ole deltog. 

14. december

var Alexander med sine forældre og Jytte på besøg i Den gamle By i Aarhus. Stedet er dog ikke helt velegnet til barnevogne. 

6.-8. december

tog Bedstemor, Nanna, Sigrid og Jytte til Tönning i Nordtyskland, hvor de for nogle måneder siden havde bestilt et forlænget weekendophold på Hotel Fernsicht. Her blev det lokale julemarked besøgt og det samme gjorde julemarkedet i Åbenrå på hjemturen

7. december

Mens jeg var på nedennævnte tur fortalte Jytte, at vores gamle nabo fra Bærsholm var død. Ejvind havde set frem til at skulle fejre sin 90 års fødselsdag i februar 2020, men sådan kom det desværre ikke til at gå. Dagmar og Ejvind tog fantastisk godt imod mig, da jeg i 1973 købte ejendommen og selv om de for godt 20 år siden solgte deres og flyttede til Sevel, så har vi holdt kontakten ved lige både med dem og deres børn. Ejvind blev begravet i dag på Sevel kirkegård efter en smuk højtidelighed i Sevel kirke forrettet af pastor emeritus Boye Bruhn.

29. november - 1. december

tog Ole på en 3-dages tur til familie og venner. Turen begyndte på Samsø, hvor der bor en kusine og fætter. Besøg på Samsø for 50-60 år siden dannede grundlag for interessen for landbrug og det var dejligt at besøge familien. Derfra gik turen videre til Kisserup, hvor min nabo fra Struertiden (1963-1966) har boet i mange år. Altid hyggeligt at gense Trine. Lørdag formiddag kørte bilen vestpå til Gislinge. Også her gamle pony venner, som det var rart at besøge. 2 af børnene var ligeledes på besøg, så der blev udvekslet minder fra mange års bekendtskab. Derfra igen østpå til Østerbro, hvor Else Klinge, der var sekretær, da jeg første gang kom i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmarks bestyrelse i 1969 fik besøg. Efter besøget gik turen til Asge og Johannes, der havde "arrangeret" Metrotur. Vi stod af ved Marmorkirken og gik via Amalienborg Slotsplads og Nyhavn til Kgs. Nytorv og Gammel Strand, hvorfra vi igen kørte til Østerbro. Søndag morgen gik turen til Skælskør via Englerup, hvor der blev set til Sophienhofs Mackay og hans værter Junno og Heidi. I Skælskør bor der en gammel studenterkammerat fra gymnasietiden i Struer. Også her var der nok at snakke om og blive opdateret siden sidst. Dagen sluttede hos en fætter og hans kone i Stensballe ved Horsens, inden hjemturen til Horsemosen. Desværre måtte jeg springe en del besøg over, da 3 dage hurtigt går, men I må jo komme i næste runde.

     

20. november

kom Alexander til verden på Regionshospitalet i Viborg. Det har vi set frem til længe og med stor forventning. Alt er gået planmæssigt og vi ønsker Signe og Axel stort tillykke med deres lille dreng.

14. november

var vi til foredrag på Skive Bibliotek, hvor Marianne Bedsted fortalte om sit liv, der indtil nu har ført til direktørstilling for Salling i Aarhus og Ålborg samt til formand for Danmarks Radios bestyrelse. Marianne er fra Skive og blev som barn passet af bedstemor, der selvfølgelig også var med til foredraget.

 

27. oktober

kom der en mand ind i stalden og fortalte, at et af vores føl havde fået et ben i elhegnet og sad fast. Strømmen blev slukket og med en skævbider blev tråden klippet over. Føllet kom på benene, men strækkesenerne i venstre bagben var skåret over og knoglen blottet. I stedet for aflivning valgte vi at tilkalde mere sagkyndige kollegaer og såret blev renset og forbundet. En skinne blev påsat for at holde hoven i den rigtige vinkel. Nu bliver såret renset hver 5. dag med stor hjælp fra vores kollega Lene og vores beslagsmed Theo Damsgaard, der har lavet skinnen, som hele tiden bliver optimeret. Alle siger prognosen er god, men minimum 3 måneders boksopstaldning er nødvendig. Andrew M blev i august Unghestechampion ved M&M showet i Skive.

11. - 13. oktober

havde vi den årlige bedstemorweekend. Signe og Axel havde fundet et dejligt hus i Helberskov øst for Hadsund. Huset havde 5 værelser og det passede fint, da der var færre deltagere end i fjor. Lørdag formiddag tog vi til Øster Hurup, hvor der var meget stille, da det var uden for turistsæsonen. Signe havde arrangeret et forsinket fødselsdagsparty for Axel og havde inviteret Allan og Jonas. Begge fra Mogenstrup. De havde deres kærester med og vi havde nogle dejlige timer sammen med dem. Da de var kørt tog nogle af os ud til Lille Vildmose, hvor ingen af os før har været. Et meget spændende område, som nok er et længere besøg værd. Det lykkedes os at se en af de udsatte elge. Bestanden trives og der er født 4 kalve i år, fortalte nogle andre besøgende,

   

17. september

der er altid plads til en til.

14. september

holdtes der føl- og plageskue i Gørlev. En mere end 40 år gammel tradition, der lever i bedste velgående på grund af en række ildsjæle, der brænder for sagen. Jeg havde fornøjelsen af at være inviteret som dommer. Formiddagen gik med enkeltvis bedømmelse og eftermiddagen gik med fællesbedømmelse med åben votering for at finde den bedste i hver aldersgruppe på tværs af race. En samling af shetlandsponyer fra Pernille Sandø opnåede de maximale 24 points.

Et andet indslag var løfte ben konkurrence på føllene vel at mærke uden hoppen i nærheden

7. september

var Danmark værter for det internationale New Forest pony møde, som afholdes hvert andet år. Her mødes bestyrelse/repræsentanter fra England, Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland, Finland, Sverige, Norge og Danmark for at drøfte emner omkring avl, stambogsføring og ikke mindst, hvad der evt. vil ske efter Englands udtrædelse af EU. Da racen stammer fra The New Forest i sydvestengland er England moderland for ponyerne. Jytte deltog fra Danmark sammen andre fra bestyrelsen.

Mødedeltagerne

 

1. september

Inden vi rejste til England havde vi sendt 4 af Horsemosens Mr. Swing Kings hestesko til Rob Pearcy, Wild Forge. Rob havde lavet dette flotte kunstværk, som vi fik med hjem til Signe og Axel.

Stor tak til vore gæstfrie værter i England og vores dejlige rejsefæller fra Danmark.

"Rejseholdet" med formanden for NFPBCS Suzanne Kempe i midten

29. august

skulle vi forlade Rufus House og køre mod Stansted. Vi skulle først flyve først på aftenen, så der var tid til at se noget på vejen. En bil kørte til Salisbury Cathedral og Stone Henge. En anden kørte mod Windsor Castle. Desværre var køen så lang at et besøg blev opgivet. Tredje bil kørte til Winchester, hvor vi så King Arthurs bord og katedralen udefra. Vi mødtes alle i Stansted og fik bilerne afleveret. De var alle uden skrammer takket være 3 dygtige og modige chauffører, der havde påtaget sig opgaven at sidde i højre side og køre i venstre. Well done!

28. august

fik chaufførerne en fridag. Vi tog alle med sightseeing bus fra Lyndhurst. Der er 3 ruter i The New Forest, hvor man kan stige af og på, når man har lyst. Så vi spredte os lidt alt efter interesser og fysisk formåen. Dagen sluttede på La Pergola og Waterloo Arms. Sidstnævnte endnu en gammel traditionsrig pub i Lyndhurst. Aftenen, der var den sidste på turen, endte i loftværelset på Rufus House, hvor vi fik diverse drinks og snacks.

27. august

får Suzanne arrangeret at vi kan se indhegningerne, hvor mange af avlernes hingste går uden for bedækningssæsonen. Her ånder fred og ro. En avler kom med en hingst, der skulle ind til de andre, men efter få minutter var der atter ro i flokken. Vi fortsatte til Lymington, hvorfra man kan sejle til Isle of Wight. En spændende by med mange butikker. Efter frokost på Kings Inn kørte vi mod Ford Farm Stables i Brockenhurst. Ud over at avle mange gode ponyer, arrangerer de også rideture for lokale og turister. Det havde 9 af os booket ind på. James Young kørte de af os, der ikke skulle ride ud i terrænet og viste ponyer frem. Efter ridningen endte vi alle på terrassen med kolde forfriskninger sammen med Trudy Nineham og James. Endnu et stutteri ventede. Denne gang hos Wendy Gover Fromm, Nutschullyng. Her har Malcolm Fry også sine Bedeslea ponyer stående. Wendy avler selv ponyer, men køber også en del hingsteføl/plage, som hun ser hvordan udvikler sig. Middag på The Lamb Inn i Nomansland med Wendy og Malcolm.

       

26. august

var vi tilbage på Breed Showets 2. dag, hvor Ole skulle dømme den sidste klasse. Overall Supreme Champion. En uforglemmelig oplevelse! Vist første gang en dansker har været indbudt til at dømme finalen i showet (se forsiden). Mandagen er helliget en masser klasser for hopper og føl.

  

 

Overall Supreme Champion

blev den 3 års hingst

Wayland Elderberry

e. Wayland Cranberry og Kilncopse Florin

opdrættet og ejet af Mrs. Mary Bryant

 

Copyright photo: Audrey Scott-Hopkins

 

Reserve Supreme Champion

blev den 9 årige følhoppe

Furzley Fanfaire

 e. Peronne Palaver og Furzley Serenaide

opdrættet og ejet af Mrs. Sandra Kilford

Copyright photo: Audrey Scott-Hopkins

 

Trediepladsen gik til 

den 10 årige hingst

Sway Mister Darcy

e. Farriers Finger Print og Moonrakers Mist

ejet af Mrs. Carla Fall og redet af Sam Roberts

De øvrige deltagere i klassen blev ikke oprangeret

25. august

kørte vi til en ny drift denne gang i Pilley. Her har nogle af os før været og der er langt bedre udsyn for tilskuere. Vel omkring 30 ryttere fik drevet et stort antal ponyer sammen.  Der var en længere pause, så vi kørte til pubben Fleur de Lys, som er meget gammel og går tilbage til Jacob Armitage, der optræder i romanen Børnene i Nyskoven. Vi kørte tilbage til driften. Inden ponyerne blev kørt hjem/sluppet ud, blev føllene brændemærket, nogle fik ormekur og mange fik nye refleksbånd om halsen. Fra driften fortsatte vi New Park. Denne gang for at se en polokamp. Videre til Suzanne Kempe og hendes mand Patrick, der havde inviteret os på the og kage, inden de viste deres ponyer Bull Hill og Rodlease. Sidstnævnte overtaget fra afdøde Averil Dawnton, hvis ponyer Suzanne og Patrick tog sig af i mange år. Middagen blev indtaget på La Pergola og Thai restaurant i Lyndhurst.

Patrick har trænet hesten. Han arbejder sammen med Lorenzo i Frankrig

            

 

24. august

var første dag i det 2 dages Breed Show i New Park, Brockenhurst. Her er der mange showklasser for hingste og en masse rideklasser. Godt middag forlod vi showpladsen og kørte til Beaulieu Road, hvor vi spiste frokost på The Drift Inn. Auktionspladsen blev set og vi fortsatte til Beaulieu. Aftensmaden fik vi på The Green Dragon i Brook. Pubben blev i mange år drevet af Pam Harvey-Richards, Knightwood Stud.

 

 

23. august

startede vi med at finde en drift i Broomy. Her vil de helst ikke have tilskuere, men det lykkedes os at komme i god snak med deltagere i driften. Den bragte dog ikke så mange ponyer ind i indhegningen som forventet og kostede også en rytter en brækket arm. Frokosten fik på på Royal Oak i Fritham og derfra kørte vi østpå, hvor nogle gik tur i det flotte blomstrende lyngtæppe. Videre derfra i bil til Godshill og Linwood og til Knightwood Oak, der regnes for et af de ældste egetræer i New Forest. Stammen måler godt 8 meter i omkreds. Aftensmaden blev serveret på The Swan Inn i udkanten af Lyndhurst.

 

22. august

fløj 12 New Forest entusiaster til The New Forest i England fra hhv. København og Billund med Ryanair til Stansted nordøst for London. Her havde Asge og Johannes sørget for billeje og vi fik 3 Hyundai Tucson udleveret. Derfra gik turen vest om London mod Corhampton Lane Farm, hvor Merrie Stutteriet har ligget siden 1961. Susan Shaw tog imod og fortalte om ponyerne og stutteriet. Traditionen kom gæstebogen frem og jeg fandt mit navn tilbage fra mit første besøg i New Forest i 1968. Efter forfriskninger i haven gik turen videre mod vores B&B på Rufus House i Lyndhurst, hvor vi blev indkvarteret 2 og 2. Da vi var mange måtte vi dele os på 2 pubber. The Fox and Hound og The Rabbit.

 

***

17. august

deltog vi og Sigrids stutteri Glenwood i Mountain & Moorlands show Spot On på Skive Travbane. En lang række ponyer af de britiske ponyracer blev udstillet både i eksteriør- og rideklasser. De blev bedømt af hhv. Mrs. Rachel Bown fra England og Mrs. Susan Hellum fra Norge.

Unghestechampionatet gik til føllet Horsemosens Andrew M e. Glenwood Mastermind og Horsemosens May Dream (mor til Supreme Champion i 2018 Horsemosens Bunny McGrath)

Overall Supreme champion blev Horsemosens May Dream og Reserve supreme champion blev Glenwood Maple Hill fra Sigrid

 

5. august

holdt rytteriet fra Stoholm minirytterlejr, hvor der blev redet og trænet med de ponyer som skal til Mountain & Moorlands Spot On show på travbanen i Skive 17. august, hvor alle er velkomne. Tilmeldingsfristen for ponyer er dog slut. Dommere er Susan Hellum, Norge og Rachel Bown, England.

   

5. august

under indsamling af engbrandbæger sad der mange stribede larver på dem. Øverste fjerdel af billedet. Dejligt hvis de kunne æde hele planten, men det er desværre ikke tilfældet.

25. juli

hvad skulle vi gøre uden bedstemor. Trods sine godt 90 år bliver der plukket bær, lavet saft og kokkereret. Desuden bliver høns, katte og hund forkælet.

 

20. juli

fejrede vi Noahs og Martins fødselsdag i Knarborg på Fyn. Dagen startede med stort kaffebord i det fri, efterfølgende markvandring med udlagt depot med forfriskninger til unge og ældre. Dagen sluttede med grillede grise- og kalveben med tilbehør. Et kraftigt regnvejr fik os indendørs.

  

 

7. juli

gik det løs igen på Gørlev skuet. Her var der i år udstillet rigtig mange heste og ponyer. Skuet bliver kombineret med kræmmermarked, så der er nok at se på. 

4.-5. juli

var Ole dommer ved fælleskonkurrencerne på Landsskuet i Herning, hvor Bedste hingst, Bedste 3-års hoppe, Bedste 2-års hoppe, Bedste følhoppe og Bedste samling på tværs af de udstillede racer udpeges ved åben votering af 6 dommere.

29. juni

 

havde vi disse dejlige vallakker til New Forest kåring i Nibe.

De har alle været til træning og klargøring hos Maj-Britt Carter i Sparkær, hvor der var blevet gjort et flot arbejde med de 3 vallakker.

Fra venstre Horsemosens Masala, Maj-Britt, Horsemosens Soya og Horsemosens McKee

Masala kåret i 1. klasse bronzemedalje, Soya kåret i 2. klasse A og McKee kåret i 1. klasse bronzemedalje og Årets vallak

29. juni

var Ole dommer ved Norsk Ponniavlsforenings show i Porsgrunn. Ole dømte alle racer minus welsh, som dømtes af Morten Thers. Nanna var med på turen og vi besøgte søndag Susan Hellum, der ud over mange interesser også er en meget anerkendt international heste- og ponydommer. Hun skal igen i år dømme M&M show i Skive 17. august sammen med Rachel Boven.

 

 

 

Junno og Mackay er blevet distriktsmester i Distrikt 4

Stort tillykke!

 

 

25. juni

fik vi presset og indpakket 78 wrap baller. Marken blev lagt om i 2018 og tilsyneladende var græsfrøene gået til i tørken, men havde alligevel overlevet og efter fårene forlod marken omkring 1. april og en god gang gødning, kom så det gode udbytte af wrapballer.

 

24. juni

kom det sidste føl e. Glenwood Mastermind og Horsemosens May Dream. Et dejligt stort og velstillet brunt hingsteføl.

 

21. juni fyldte Jytte Jarl 90 år.

Hun var min første læremester, da jeg trådte ind i hesteverdenen i oktober 1961

Stort tillykke!

16. juni

 

Junno og Mackay i Ringsted

16. juni

blev Junno og Mackay klubmestre i dressur i Ringsted Rideklub. Stort tillykke med det flotte resultat. Også to andre tidligere Horsemosen ponyer deltog i stævnet. Idyllens Yvanhoe og Marguerite af Veddinge

16. juni

tog vi en lyntur til Fyn og fik besøgt Nanna og Sigrid samt hentet 30 miniwrapballer

15. juni

var vi blevet begavet med billetter til Music Show Scotland i Boxen i Herning. Et flot 3 timers show med mere end 200 medvirkende, der sang, dansede og spillede. Sækkepiber og trommer var selvfølgelig en væsentlig del af underholdningen.

10. juni

tog rytteriet på tur til Skånsø med hopperne Michelle og Mynte. Her syntes Mynte, at Caroline og hende skulle have et bad.

 

9. juni

fejrede Jørn sin 80 års fødselsdag på Pinenhus. Hvor vi var så heldige at være med. En fin fest med familie og venner.

7. juni

havde Viborg Amts Dyrlægeforening inviteret til sommerudflugt. Dagen startede med besøg på Skovsted Ålefarm, hvor vi fulgte ålens "vandring" gennem bassinerne, indtil de var spiseklare eller skulle udsættes i naturen til gavn for ålebestanden. Derfra gik turen videre til Feggesund Kro, der er kendt for deres stegte ål, hvor mere end 5000 kg årligt ender på stegepanden. Kan man ikke lide ål, har kroen også andre specialiteter.

25. maj

Horsemosens Taco, som vi solgte for flere år siden, er kommet til vores barnebarn Nicoline. De har stor fornøjelse af hinanden.

Vores shetlandshopper er blevet til skovponyer, hvor de afgræsser stierne og forhåbentlig taber et par kilo.

23. maj

havde Signe og Axel inviteret os til skanning i Herning. Vi har vist i et par måneder, at vi skulle være bedsteforældre først i november, men i dag fik vi at se, at det bliver til en dreng. Det bliver en stor oplevelse, som vi ser frem til med stor glæde og forventning

18. maj

folede Chili med et mørkebrunt hoppeføl e. Glenwood Mastermind.

18. maj

gik turen til Trine i Kisserup. Også barndomsveninde fra Struer. Fik også hilst på hendes datter Rebekka og barnebarnet Vicky, inden turen fortsatte til Rødovre, hvor vi resten af dagen fejrede Cecilies konfirmation. Dagen sluttede med overnatning hos Anette og hjemtur næste dag

17. maj

kørte Bedstemor og Ole til konfirmationer på Sjælland. Og på vejen afleverede vi shetlands vallakken Horsemosens Black Liquorice til hans nye ejere nord for Odense. Derefter gik turen videre til Birkerød, hvor bedstemor skulle til konfirmation. Ole fortsatte til sine gamle barndomsnaboer fra Virum Elise og Tom. Her ventede nogle dejlige timer i deres skønt beliggende hus, inden turen gik til Ole grandkusine og hendes mand i Borup.

Her var der gjort fint klar til modtagelse af Lakrids

5. maj

I dag kom fårene permanent på græs efter flere dage med få timers tilvænning til græsset.

4. maj

om morgenen havde Sigrids hoppe Horsemosens April (som ses neden for tilhøjre) folet et brunt hingsteføl. Vejrmæssigt en barsk begyndelse.

   

3. maj

om aftenen fik vi hagl- og snebyger. Majs kulde gør laderne fulde?

  

3. maj

Bedstemor er på Rhodos med Sigrid og Nanna. Det har været en rigtig slap af ferie med all inclusive.

 

1. maj

Nannas kat Harry er i pleje og ser længselsfuldt ud af vinduet på artsfællerne udenfor.

30. april 

kom får og lam for første gang ud i nogle timer. Første gang bliver lammene kørt på græs. Siden er ud- og indlukning problemfrit.

 

27. april

fik Horsemosens King George ny ejer og i morgen går turen til Græsted i Nordsjælland. Vi glæder os til at følge ham og ønsker hans nye ejere held og lykke med ham.

Det var også dagen, hvor årets første svale fløj ind i stalden.

George redet af Maj-Britt Carter, der har haft ham i træning

4 katte har "lånt" Heras hundeseng

20. april

 

Så blev det endelig bryllupsdag. Årets største begivenhed.

Dagen vi har set frem til de sidste 5 måneder. Og alt gik perfekt. Vejret var fantastisk og brudeparret og vi fik en flot tale af præsten ved Karup Kirke Helle Bærnholt. Signes søster Sabine sang flot solo. Derefter fortsatte brudeparret i Limousine til fotografering, mens vi andre kørte til Karup kulturhus hvor kaffen ventede. Så fulgte bryllupsmiddagen med taler og sange, gaveudpakning og brudevals, inden det trætte brudepar blev kørt hjem til Hvidbjerg, hvor der ventede lidt overraskelser. Tak for en uforglemmelig dag og godt samarbejde med Signes familie

   

Axel og Rasmus, der har været venner altid, venter spændt på brudens ankomst

 

  

                        Brudepigerne måtte ofte træde til            Jytte, Sigrid og Nanna fortæller om deres oplevelser med Axel

 

                                                               Bedstemor på 90½ studerer gaverne

I ugen op til påske havde vi besøg af Asge og Johannes. De er begge i gang med dyrlægestudiet. Det var dejligt med ekstra hænder, så mange ting blev lavet.

13. april

var jeg inviteret til at dømme på det 41 tyvende Plageskue på Dorthealyst ved Mørkøv. Susanne Dahl, Jørgen Finderup og jeg kørte sammen. En dejlig start på skuet. Fredag aften ventede Marianne Seidenfaden med aftensmad, som vi spiste sammen med de øvrige dommere og medhjælpere og lørdag kl. 8 gik det løs på 2 baner i ridehuset. Bedømmelserne fortsatte frem til kl. 17, hvor BIS og reserve BIS blev fundet ved åben votering. BIS blev den 1 års welshhoppe Fakla Cleo i tæt kamp med reserve BIS Thers Olive Oyl.

 

6. april

Signe og Axel havde inviteret til bryllup i Karup Kirke 20. april 2019, så derfor blev der holdt polterabend for Signe og Axel. Signes blev dels holdt hjemme dels i Funnhall i Viborg. Axels startede med gokartkørsel i Skive, derefter fodboldgolf i Ejsing og dagen sluttede med spisning og bowling i Skive. To fine arrangementer, som forløb til alles fornøjelse.

 

 

 

1. april

startede læmmesæsonen 2019. I skrivende stund er der kommet 6 lam, så de næste 3 uger bliver hektiske som sædvanligt.

31. marts

blev 5 hankatte kastreret her og på Fyn. Så er der væsentlig større chancer for, at de holder sig hjemme.

21. marts

kom de drægtige får på stald og blev klippet, så de første er klar til at læmme i løbet af små 14 dage.

  

16. marts

fik vi en hane til vores 6 høns. Sigrid havde for mange haner og de var begyndt at slås. Så i stedet for at ende i stegegryden kom hanen med hjem i en transportkasse til katte. Heldigvis var han helt tavs på turen. 2½ time med hanegal havde været lidt af en udfordring. Han er faldet godt til. 

10. marts

havde Maj-Britt Carter og hendes mor Ingrid Mikkelsen traditionen tro inviteret til fastelavn på Hippo-Logisk Træning i Sparkær. Alle kunne deltage uanset størrelse og alder. Der var lavet en forhindringsbane i ridehuset. Den udfordrede både trækkere og heste, som blev bedømt både på tid og på passagen af de enkelte forhindringer. Horsemosen var repræsenteret af Julie med Glenwood Michelle, Caroline med H. Mynte og Maj-Britt med H. King George. De to førstnævnte udklædt som riddere og sidstnævnte som skraldemand.

     

  

   

  

Caroline og Mynte, Julie og Michelle,                                              Soya med Maj-Britt, Line med King George

 

Februar

2018 fik nok en lidt mere turbulent afslutning end ønsket. I november fik Ole konstateret, at mitralklappen mellem venstre forkammer og venstre hjertekammer ikke lukkede, som den skulle. Derfor blev det til flere undersøgelser og samtaler i Silkeborg og Skejby, inden operation 7. februar. Man bliver imponeret over, hvad der kan repareres.

Den gik heldigvis godt og efter en uge på Aarhus Universitetshospital i Skejby og et par dage på regionshospitalet i Viborg, kom Ole hjem. Da brystbenet skal have 6-8 uger til sammenvoksning er arbejdsopgaverne begrænsede, men alt går godt og planmæssigt fremad, så håber at være klar til nye udfordringer i begyndelsen af april.

Indtil da hænger Jytte på det meste assisteret af børn, venner og naboer. Dejligt at det kan lade sig gøre. Stor tak!

21. januar

var der total måneformørkelse i godt 1 time. Og heldigvis var der skyfrit det meste af tiden. I juni 2018 var der også måneformørkelse, men her drillede skydækket.

  

19. januar

fik vi efter lang tids pause igen høns i hønsegården. 6 dværghøns, som Jytte fandt på facebook og som Sigrid kørte fra Tåsinge til Horsemosen.