VELKOMMEN TIL HORSEMOSEN
New Forest- og Shetlandsponyer, frilandsgrise og får

1967 - 2017

 

 

 

 

 

 

 

                 Nyheder fra før 2007     Nyheder 2007    Nyheder 2008     Nyheder 2009    Nyheder 2010    Nyheder 2011    Nyheder 2012  

                 Nyheder 2013    Nyheder 2014    Nyheder 2015   Nyheder 2016

NEW FOREST BROCHURE

NYTÅRSKAVALKADE

NYHEDER

18. december

fik vi den triste nyhed, at Dagmar var død. Dagmar og Ejvind var i mange år vores nærmeste naboer, inden de solgte gården og købte hus i Sevel. Dagmar blev begravet 22. december fra Sevel Kirke ved en meget smuk højtidelighed.

12.-19. december

kontrollerede Ole ænder på Dansk Andeudviklings slagteri i Struer. Der skulle slagtes rigtig mange, så det blev nogle lange dage, inden ænderne var klar til at komme ud i butikkerne til julesalget.

28. november

fik vi vores "nye" bil. Så vi ser frem til at den kan følge os de næste år.

11. november

blev vores naboer Camilla og Preben viet i Trandum Kirke af pastor Boye Bruhn. Resten af festen var henlagt til Hotel Pinenhus ved Glyngøre. En flot og festlig dag, som vi havde fornøjelsen af at deltage i. Stort tillykke og tak!

31. oktober

I dag døde Avril Dawnton, Rodlease Stud 90 år gammel. Mange af hendes ponyer har nået flotte resultater i både udlandet og i England. Hun var en stor personlighed. Jeg mødte hende første gang i 1991, hvor Stanley Hansen, Ove M. Nielsen og jeg var til internationalt møde i Lyndhurst, New Forest. Hun hentede os på vores B&B, hvor hun startede med at skælde værten ud, fordi han røg i køkkenet. Vel at mærke hans eget! Derfra kørte vi til Merrie stutteriet. Undervejs spiste vi frokost på en pub. Inden vi kørte videre beordrede hun "drengene" (os) til at besøge toilettet. Hun vil blive husket længe.

Photo: Suzanne Kempe from Facebook.

17. oktober

måtte bedstemor sige farvel til sin foxterrier Andy, som trofast har fulgt hende i 12 år.

14. september

måtte vi pludselig tage afsked med Quartz of Grutness ES 1340. Vi valgte grundet hendes 30 år ikke at udsætte hende for et behandlingsforløb, men i stedet aflive hende. Hun blev givet vores datter Nanna i konfirmationsgave i 1998 og hun har givet os mange gode føl. Hun blev en af de første elitehopper i Avlsforeningen for shetlandsponyer i Danmark, da de indførte begrebet elitehopper.

 

4. september

Annie Kastrup sendte os nedenstående:

I weekenden kom Horsemosens Havana ud af pension og klarede en bronzemedalje til årets norske mesterskab for par i Mounted Games.
Det må sige lidt om hvor længe Horsemosen ponyer kan blive på toppen ;) 29 år gammel nu.

24. - 30. august

I forbindelse med vort 50 års jubilæum besluttede vi at arrangere en rejse til The New Forest, hvor andre avlere kunne komme med. Mange viste interesse og Kirsten Skou, Stutteri Skou, Aage Dahlsen, Stutteri Kikkenberg og Lene og Fritz, Stutteri Strandager meldte sig til. Ingen af dem havde været i New Forest. Vi fløj fra Aalborg via Amsterdam til Heathrow, hvor vi havde lejet en minibus, så alle kunne være i samme bil. Med Fritz bag rattet gik turen mod New Forest, hvor vi havde bestilt B&B på Wych Green Cottage i Bramshaw i den nordøstlige del af New Forest. Vi kendte det ikke i forvejen, men kan varmt anbefale stedet til andre. På vej dertil spiste vi til aften på The Green Dragon, der i mange år var ejet af Pam. Harvey-Richards, Knightwood Stud.

Fredag så vi indfangning af ponyer (drift) i Fritham og eftermiddagen gik med besøg hos Gill Wright, Burley Stud og hos Dionis Macnair, Beacon Stud.

Lørdag var førstedagen på Breed Show i New Park Brockenhurst. Her blev en masse klasser afviklet både ved hånd og under rytter. Sidst på dagen besluttede vi at spise på The Lamb Inn i Nomansland. Inden middagen ville vi minus Ole at tage en Pubwalk. Ingen skiltning fordoblede længden på turen, så jeg havde heldigvis placeret mig på Lamb Inn med en pint af det lokale øl.

Søndag var vi igen ude at se en drift ved Pilley. Denne gang i mere åbent land, så det var lettere at følge med i, hvad der skete. Ca. 25 ryttere indfangede 80-90 ponyer, hvoraf nogle skulle mærkes, andre skulle hjem og mange blev forsynet med reflekshalsbånd.  Her mødte vi også gæsterne fra Finland og fra Belgien. Efter driften besøgte vi Suzanne og Patrick Kempe, Bullhill Stud. Suzanne er formand for The New Forest Pony Breeding & Cattle Society. Derfra gik turen til Bucklers Hart. Et sted hvor store træskibe blev bygget tilbage i 18 hundred tallet. Sidst på dagen besøgte vi Wendy Gover Fromm, Nutschullyng Stud, som ligger lidt øst for selve New Forest. Her så vi både egne ponyer og pensionærer bl.a. fra Malcolm Fry (dommer ved jubilæet i DK 2010). The White Hart i Cadnam blev målet for aftensmaden, som for 3 af os bestod af bøffer, der hverken kunne skæres eller tygges.

Mandag igen breed show med lang række af klasser og udpegning af championater. Jytte fik æren af at præsentere Anne McGrath mindepokal til Kauri Inspiration (M46/505) Ejer Mrs Amanda Key Sire: Wayland Loganberry (S41/153) Dam: Wellow Painted Lady (M36/405)

og vi havde selv udsat en præmie til Mare Champion, der gik til Hollybrooke Melitta fra John Adams, Burley Street. Hoppen blev siden Reserve Supreme Champion.

 

Mandagen sluttede med championater:

Dolly Grey Supreme Championship CH Brookshill Brumby (S46/095) Ejer Mr Michael Maton Sire: Brookshill Royal (S34/140) Dam: Brookshill Copper (M41/477) 

Res Hollybrooke Melitta (M51/144) Ejer Mr John Adams Sire: Burley Branston (S35/164) Dam: Coffee Crunch (M40/124)

Tirsdag var der arrangeret ridetur fra Ford Farm Stables i Brockenhurst. Og mens Kirsten, Lene og Aage red tog James Young os andre med i bil for at se nogle af deres ponyer og mødes med rytterne. Med i bilen var også Pat Rennie, der var dommer på showet. Hun kommer fra Skotland, hvor hun driver Lomondside Stud og ridecenter sammen med sin søster Liz.

Eftermiddagen gik med en busrundtur i den nordvestlige del af området, som vi ikke havde set denne gang. Der går tre sightseeing ruter i New Forest, hvor man kan hoppe af og på, hvis man vil se noget undervejs og så fortsætte en time eller to senere. På denne tur kunne Fritz også slappe af og nyde turen uden at tænke smalle veje, venstrekørsel mv. Vi valgte at holde pause i Ringwood, inden vi fortsatte til Lyndhurst, hvor bilen var parkeret

Onsdag gik turen atter mod Heathrow, men der blev dog tid til besøg på Windsor Castle, inden bilen skulle afleveres. En oplevelsesrig uge var slut. Stor tak til vore 4 medrejsende. 

*

12. august

2. lørdag i august afholdes der hvert år dyrskue i Aulum. I 2007 fejrede vi Horsemosens 40 års jubilæum her med et to dages arrangement, hvor Anne McGrath og Dionis Macnair var dommere. I år valgte vi at markere stutteriets 50 års jubilæum med deltagelse af 4 New Forest ponyer. Horsemosens Chili, Horsemosens Mynte, Horsemosens Mango og Horsemosens Ginger. 

Chili opnåede 24 points og ærespræmie og blev senere på dagen Skuets bedste hest udpeget ved åben votering med deltagelse af 5 dommere. 

De 3 andre hopper fik alle 23 points. 

Alle 4 hopper deltog i en samling efter Horsemosens Timian og opnåede her 24 points og ærespræmie.

Stor tak til vores dygtige hjælpere: Anette og Mette Thorshøj, Signe Øgaard og Sigrid samt til Land og Fritid, Holstebro og Stutteri Refstrup, Gadbjerg for ærespræmier.

4.-6. august

tog Erfa gruppen suppleret med Iben Tjelum, Karina Vistisen, Anja Broberg og Benjamin til Svenska New Forest foreningens 50 års jubilæum, der afholdt deres Riksutstilling på Grevagaarden ved Skövde. Dommere var Henk Schoone fra Holland og Alf Johansson fra Sverige. Aage Dahlsen, Kikkenberg havde arrangeret turen for Erfa-gruppen.

Horsemosen havde udsat en ærespræmie i klassen for ældre goldhopper. Den blev vundet af Gullabos Meja. Meja har Roløkke Swallow, Højmarkens Ikaros og Hiawatha i sin afstamning.

23. juli

blev Horsemosens første pony BARDOT født. Og hun er derfor årsag til, at vi i år kan fejre 50 års jubilæum som New Forest Stutteri.

23. juli

stillede Glenwood og Horsemosen 2 shetlandshopper til kåring på Lykkeshøj Ridecenter ved Randers. Sigrids 3 årige Horsemosens Tutti Frutti og Horsemosen den 4 årige H. Barista. Begge hopper blev kåret i 2. kl. A med 38 points. Klik på navnet og se deres beskrivelser. Barista er til salg!

  

Tutti Frutti og Barista (Barista foto Jessica Pousset)

 

21. juli

fik Idyllens Yvanhoe ny ejer. Han har et stykke tid været i træning hos Asge i Dalmose. Hans nye ejer Helen Berner bor også i Dalmose og han skal rides af deres datter Tilde. Vi glæder os til at følge Tilde og Yvanhoe.

8. juli

kunne Horsemosens ældste hoppe fejre 30 års fødselsdag. Shetlandshoppen Quartz of Grutness passerede de 30 år i fin form og ses her med datteren Horsemosens Nugga, hendes datter Horsemosens Toffifee som havde sit første føl Horsemosens Riga altså Quartz's oldebarn.

  

8. juli

afholdt Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark hoppe- og vallak kåring samt plageskue i Nibe. Vi havde tilmeldt Horsemosens Mango i 3 års holdet. Horsemosens Ginger i 2 års holdet og Horsemosen Bunny McGrath og Horsemosens Masala i 1 års holdet. Alle 4 er efter vores hingst Sophienhofs Mackay NNF 0289. Mango blev kåret i 1. klasse og de 3 plage opnåede alle karakteren 8 i de  enkelte delkarakterer og i helhed.

Det var rigtig dejligt, at de forventninger, vi havde haft ved købet af Sophienhofs Mackay, til fulde blev indfriet!

   

Horsemosens Mango mønstret af Sigrid og Horsemosens Bunny McGrath mønstret af Milla Rughede

       

Horsemosens Ginger og Horsemosens Masala begge mønstret af Signe Munch Øgård 

Beskrivelserne kan ses under de enkelte ponyer. Vores svigerdatter Signe fik mønstringspræmie fra Stutteri Hamborg v/ Karina Vistisen. Så også Signe havde en god oplevelse og blev belønnet for et stort træningsarbejde.

Endvidere markerede foreningen vores 50 års stutteri jubilæum med tale af formanden Karina Vistisen, plakette og blomster. Flere stutterier markerede jubilæet med gaver.  50 år er lang tid, når man ser frem, men kigger vi tilbage, er årene fløjet af sted.

Jonna og Niels Jørgen Andersen, Stutteri Flintdale kunne fejre 35 års jubilæum og fik på dagen udover gaver og tale Årets Hoppe 2017. Tillykke!

Tusind tak til jer alle!  

4. juli

fik vi en ny orne til vores søer. Den gamle var far til et par yngre sopolte, vi gerne ville have løbet, så det krævede nyt blod. Heldigvis havde Sevel Okø samme problem, så vi byttede derfor orner. En praktisk og nem løsning for os begge.

18. juni

startede Axels kæreste Signe Horsemosens Mr. Swing King ved de vestdanske New Forest mesterskaber i Nibe. Swing har ikke været startet i flere år. Eqvipagen blev godkendt i begge klasser, så det var en fin præmierestart.

17. juni

udstillede vores to gæve rytterpiger Julie og Caroline Glenwood Michelle og Horsemosens Mynte på Midtvest Farm Show i Skive. De blev belønnet med 23 og 24 points og Mynte fik en flot ærespræmie. Caroline deltog endvidere i mønstringskonkurrencen, hvor det blev til en fornem 6. plads ud af 49 deltagere.

  

Julie med Michelle og Caroline med Mynte

9.-11. juni

blev Det fynske Dyrskue afholdt i Odense. Den 3-årige shetlandshoppe Horsemosens Tutti Frutti fremvist og udstillet af Sigrid opnåede 22 point og deltog i konkurrencen om skuets bedste 3-års hoppe på tværs af alle racer. Hun fik en flot 2. plads

 

2.-4. juni

havde Jytte fået et weekendophold på Hotel Thinggaard i Hurup i fødselsdagsgave. Dette blev kombineret med en tur i Nationalpark Thy, som var på Oles ønskeseddel i 2016.

 

 

27. og 28. maj

var Ole dommer på dyrskuerne på Gl. Estrup og i Lemvig

25. maj

var vi inviteret til Nicolines konfirmation, der blev holdt hos Sigrid og Martin. Jytte var kørt dagen i forvejen bl.a. med grisen, der skulle grilles over bål. En proces, der varer 8-10 timer, men resultatet var også perfekt.

   

 

  

Gæsterne, Nicoline med sine forældre Anette og Martin, Quiz mellem Nicoline og Martin om deres viden om Nik og Jay og en af konfirmationskagerne.

14. maj

har de fleste grise taget deres nye marker i brug. Ornen mente ikke, han ville følge med sine damer, så nu håber vi, han vil læsses, når han er blevet alene.

13. maj

fik shetlandshoppen H. Toffifee et sortbrunt hoppeføl, der har fået navnet H. Riga. Far er Thorshøjs Wombat SH 786

12. maj

kom Asge med Horsemosens Cayenne C til Horsemosen. Flere hoppe ejere har allerede tilmeldt deres hopper. Vi glæder os til at tage imod dem.

8. maj

folede shetlandshoppen H. Mokka med et brunt hoppeføl, der har fået navnet H. Java. Far er Thorshøjs Wombat SH 786

6. maj

kom alle får og lam på græs efter nogle dage med gradvis tilvænning

4. maj

folede shetlandshoppen H. Nugga med et brunt hingsteføl, der har fået navnet H. Stjerne Mix. Far er Thorshøjs Wombat SH 786

det skete så i dag. Fødslen gik godt, selv om det første lam sad fast længe. Nummer to kom hurtigt og begge klarer sig fint

28. april

venter vi på, at det sidste får skal læmme. 27 får er nedkommet med 54 lam heraf 4 hold trillinger. Alle lam trives godt og om ca. 10 dage skulle alle gerne være på græs.

27. april

døde Oles morbror Verner i Haslev knap 94 år gammel. Han var den sidste og længstlevende af en søskendeflok på 12, hvor Oles mor var den ældste

26. april

døde Oles morbror Verner. Han var den sidste af en søskende flok på 12 og kunne være blevet 94 i juni måned.

23. april havde Lene Jacobsen lavet aftale med Jørn Laursen om rundvisning og foredrag på Tarokmuseet nord for Skive. Der var rigtig meget at se og med Jørns omfattende forklaring, fik vi nogle spændende timer. Vi sluttede på museet besøget med Lenes medbragte frokost, som vi alle nød. Derfra gik turen til Skive Trav, hvor vi så nogle løb, inden vi kørte til Vroue og fik eftermiddagskaffe.

   

13. april

 

Signe hjælper det 3. hold trillinger i gang

9. april

læmmede de første får og indtil i dag har 10 læmmet heraf tre får, der har fået trillinger. Da både Jytte og Ole var på slagteri inden påske, påtog Milla, Rikke og Anna Marie sig rollen som fødselshjælpere, hvilket de klarede helt OK.

1. april

kørte Karen og Ole Horsemosens Banana Split til Gundsømagle, hvor Karen har fået hende opstaldet. Idyllens Yvanhoe var med på traileren og begge opførte sig eksemplarisk, selv om det var Banana Splits første køretur. Ole og Yvanhoe fortsatte til Stald Cahn i Hyllested. Her kom Sophienhofs Mackay og Horsemosens Mr. Swing King med til Horsemosen dagen efter.

30. marts

kom Jyttes slørugle retur efter kyndig behandling af konservator Vagn Reidtz i Ålestrup. Uglen var påkørt og dræbt af en svinetransport på vej til Danish Crowns slagteri i Herning og chaufføren forærede Jytte sløruglen, som er meget sjælden.

23. marts

startede andeslagtningerne på Dansk Andeudviklings slagteri i Struer, hvor Ole hele 2016 lavede kødkontrol. Så det var dejligt at det kunne fortsætte i 2017.

22. marts

blev de drægtige får ind og blev klippet. Nu venter læmmesæsonen som starter i begyndelsen af april.

20. marts

1000 tak for de mange hilsner på min fødselsdag. Var det meste af dagen på Fødevarestyrelsens afdeling i Lystrup ved Aarhus, hvor jeg sammen med en kollega underviste et hold tilsynsteknikere i fjerkrækontrol. Tog forskud på dagen i lørdags, hvor Axel inviterede på middag på Flammen i Herning.

11. marts

farede den ene af vores søer. Hun går nu med 12 grise. Få dage senere fulgte makkeren efter med 6 grise, der siden er reduceret til 3.

 

25. februar

havde Ingrid Mikkelsen og Maj-Britt Carter i Sparkær indbudt til Fastelavns arrangement. Rytteriet fra Horsemosen havde tilmeldt sig med Caroline og Laura Jessen og Julie og Christian Kjærulff samt ponyerne Glenwood Michelle og Horsemosens Liquorice (Lakrids). Alle havde en fin dag.

    

24. februar

Knud Erik og Hera

23. februar

Så blev hesteloven langt om længe revidere af Folketinget efter en stor indsats fra dyreværnsforeninger og andre  hesteorganisationer ikke mindst hestekontoret på SEGES. 

Hestekontoret har også udarbejdet en guide til loven. 

Den kan findes her: https://www.landbrugsinfo.dk/Heste/Sider/Guide_lov.pdf 

15. februar

Vinterbilleder

   

Kattens leg med musen

   

12. februar

Erfagruppen besøger beslagsmed mm. Benny Mortensen i Spøttrup. Det var en stor oplevelse. Benny er en rigtig dygtig håndværker og han spiller på mange strenge. Istandsættelse af gamle hestevogne, hvor vi så en anselig samling og en DKW (Audiens forgænger) var også kommet under kyndig behandling. 

  

9. februar

skiftede 2 sortbrogede grise adresse og de faldt hurtigt til hos deres nye ejere Heidi og Henrik i Ørre

 

Mangler du også sådan et par stykker, har vi flere til salg

24. januar

kørte Horsemosens King Edward til sin nye ejer Michala Lindskjold Rughede i Ålestrup. Som så mange andre unge blev han ledsaget af sin mor H. Princess Marie, som kørte hjem efter at have afleveret sønnen.

 

6. januar

kørte Bedstemor og Ole til Fyn for at fejre Nannas fødselsdag. Lørdag inviterede Nanna på brunch på Restaurant Nordatlanten på Odense Havn. Lidt anderledes, men absolut en god oplevelse. Derfra kørte vi til centrum og fik set H.C. Andersens fødehjem og barndomshjem. Også meget interessant. Bedstemor havde været der for mange år siden, men for Nanna og Ole var det nyt. Dagen sluttede med middag på Brobyværk kro.

        

Nytårsaften blev traditionen tro fejret hos Camilla og Preben sammen med familie og naboer.